NA24.no

Boligmarkedet står bom stille

Sist oppdatert:
Meglere melder om roligere boligmarked i juli enn tidligere.

Eiendomsmeglere melder om svært lav aktivitet i boligmarkedet i juli. Tross elendig vær i store deler av Sør-Norge i sommer, blir ikke måneden brukt til bytte av bolig.

- Det er få visninger nå, men det er mye folk på de få som blir holdt, sier Petter Kjenes, regionsleder i DnB NOR Eiendom for Oslo, Akershus og Bærum til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge Kjenes er det færre selgere og kjøpere i markedet, men forholdet mellom tilbud og etterspørsel er nesten det samme som resten av året.

Rolig i juli
Fredag ettermiddag ligger det vel 1400 boliger ute for salg i Oslo på Finn.no. Til sammenligning var det i begynnelsen av mai 2500 bolig til salgs.

- Det er en evig utfordring for oss å få ut annonser i juli, de som skal selge vil vente til sommeren er over, ifølge Kjenes. Og så vet vi at bildet er helt snudd på hodet i august, legger han til.

- For selger er kanskje markedet bedre nå enn det vanligvis er, mener Kjenes.

Også i Trondheim er aktiviteten i boligmarkedet roligere i juli i år, sammenlignet med i fjor.

- Markedet er roligere nå enn det var i juli i fjor. Det var langt flere objekter til salgs nå enn det var i fjor, og omsetningshastigheten er lenger, sier daglig leder i Aktiv eiendomsmekling i Trondheim sentrum, Tore Resell, til NA24.

Resell forteller at det etter påske kom mange nye boliger ut i markedet som ikke ble solgt like raskt som normalt, og at det har forplantet seg til nå i juli.

Studentene kommer
Det er først og fremst salget av leiligheter som går tregt, men Resell regner med at det kommer til å ta seg opp i slutten av juli.

- Trondheim er en typisk studentby, og normalt ser vi at det blir kraftig vekst i etterspørselen når studentene begynner å gjøre sitt inntog til byen, sier Resell til NA24.

Finvær i nord
Mens Sør-Norge har hatt elendig julivær, begynte måneden bra i Tromsø. Det har ført til rolig uker på kontoret til EiendomsMegler1 i Tromsø, forteller daglig leder Noel Pedersen til NA24.

- Det er færre som leter etter bolig nå, og tilbudet er dermed langt høyere enn etterspørselen sammenlignet med resten av året. Juni måned i år var bedre enn i fjor, mens nå i juli er det roligere i år enn i fjor, forteller Pedersen.

- En av årsakene kan være det fine været vi har hatt her de to siste uken, tror han.

Sørlendinger ikke som andre
I Stavanger er det antall boliger som er til salgs på Finn.no, nesten halvert sammenlignet med midten av mai i år. Og eiendomsmeglere i resten av landet forteller om svært rolig juli, bortsett fra i Kristiansand.

- Sørlendinger er kanskje ikke som folk i resten av landet?

- Nei, kanskje ikke det, ler Frode Kulien mekler hos EiendomsMegler1 i Kristiansand.

Han forteller om relativt stor aktivitet i sørlandsbyen, også i juli. Ifølge Kulien er det færre objekter ute til salgs, og få nye objekter. Men han tror ikke været påvirker ikke salget nevneverdig.

- Det er stor aktivitet. Vi hadde visning på fire boliger onsdag denne uken, og de er solgt allerede i dag, forteller, Kulien til NA24.

Ferietid - ikke været
Formann i Norges eiendomsmeklerforbund, Øyvind Tandberg, sier til NA24 han ikke tror været påvirker boligsalget så veldig mye.

- Det er ferietid, sier Tandberg.

Han forteller det er mange år siden det var så mange boliger til salgs i ved inngangen til juli som i år, og regner ikke med at så mange av disse er solgt.

- Det blir veldig spennende å se hvordan markedet tar disse imot når aktiviteten tar seg opp i august. Noe det alltid gjør, sier Tandberg til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere