Boligmarkedet viser svakhetstegn

Foto: (Scanpix/Montasje)

Svak vekst den siste tiden.

03.09.10 13:48

Det har vært spenning til om veksten i boligmarkedet vil holde seg utover året.

Onsdag la Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) frem tall for i boligprisene i august.

Boligprisene steg 2,5 prosent fra juli til august, men korrigert for sesongvariasjoner steg prisene kun med 0,2 prosent. Dette kommer etter at juli bød på en korrigert prisoppgang på 0,1 prosent.

  • Prisene på leiligheter steg 2,3 prosent.
  • Rekkehus og tomannsboliger steg 3,8 prosent.
  • Eneboliger viste en oppgang på 2,6 prosent.

Boligprisene er nå 6,1 prosent høyere enn for ett år siden, og 3,1 prosent høyere enn i den forrige toppmåneden, august 2007. Korrigert for inflasjon er imidlertid prisene seks prosent lavere enn de var da.

Det er ikke bare prisene som er viktige når en skal vurdere utviklingen i boligmarkedet.

Så langt i år har det vært en omsetningsøkning på 11 prosent sammenlignet med de åtte første månedene i fjor.

En annen størrelse å legge merke til er formidlingstiden. Det er den tiden en eiendomsmegler bruker på å selge en bolig. Er boligmarkedet svakt, tar det gjerne lenger tid å få solgt.

I august tok det 34 dager i snitt å få solgt, mot 39 dager i juli. Formidlingstiden har sunket jevnt og trutt fra et nivå på rundt 45 dager ved nyttår.

- Omsetningstiden varierer betydelig fra sted til sted, men vi ser den har gått vesentlig ned de fleste steder sammenlignet med august 2009 sier sier NEF-leder Christian Dreyer, i en melding.

Onsdag har også eiendomsmeglerkjeden Garanti og Obos lagt frem sine prisstatistikker for borettslagsleiligheter.

- Svært hyggelig
Tall fra Garanti Eiendomsmegling viser at prisen på borettslagsleiligheter steg med 1,8 prosent fra juli til august 2010. Snitt pris per kvadratmeter i august var hele 22.222 kroner, mot bare 21.837 kroner i juli. De siste 12 månedene har prisene steget med 7,2 prosent. Hele 7,1 prosent har skjedd fra første januar og frem til nå.

- Prisoppgangen i August er svært hyggelig.Antall oppdrag øker, og det er godt trykk i markedet. Dette gir positive signaler for høsten, skriver administrerende direktør Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling i en melding.

Prisøkningen kan settes i sammenheng med et økende antall budrunder per leilighet. I august kom det 4,7 bud per omsatt borettslagsbolig, en oppgang på 0,1 bud. Sammenlignet med samme periode ifjor, er dette en opppgang på 0,5 bud. Antall budgivere ikke endret seg, heter det i pressemeldingen fra Garanti eiendomsmegling.

Obos opp
OBOS-prisene steg med 1,2 prosent fra juli til august i år. Hittil i år har prisene steget med 7 prosent.

I august var gjennomsnittlig kvadratmeterpris for omsatte OBOS-boliger 32 969 kroner. Det er 8 prosent høyere enn i august 2009.

- Mangel på nye boliger gjør at boligprisene øker mer enn forventet. Prisene i 2010 ser ut til å øke mer enn de få prosentene vi spådde at de ville øke ved årets begynnelse, sier konsernsjef Martin Mæland, i en melding.

Onsdag klokken 11 kommer den månedlige boligprisstatistikken til Norges Eiendomsmeglerforbund.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag