*Nettavisen* Økonomi.

Boligpris opp 242 prosent

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Nyheter til deg som frykter at boligprisene skal løpe løpsk.

31.05.12 21:28

- Med mindre vi får et alvorlig tilbakeslag i norsk økonomi, kredittrasjonering og/eller en kraftig renteøkning, venter vi at boligmarkedet vil klare seg godt i tiden fremover. Veksten i boligprisene ventes å bli noe lavere enn det vi har sett de siste årene.

Bolighandel1: Selg uten megler

Slik konkluderer Eiendomsmegler 1 i sin siste markedsrapport, «Boligmeteret».

- Slutt på prisgalopp
De siste årene har boligprisene steget 8-9 prosent i året, omtrent det dobbelte av den generelle lønnsøkningen.

Mange mener denne veksten i boligprisene over tid ikke er bærekraftig, og er bekymret fordi det bygges for lite boliger.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Eiendomsmegler 1 tror altså prisveksten vil avta fremover. Likevel vil det være press i markedet, fordi det fortsatt ikke bygges nok til å demme opp for den kraftige økningen i etterspørselen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Rekordpriser
- Selv om nybyggingen har tatt seg opp etter finanskrisen, vil det etter våre beregninger måtte bygges langt flere boliger enn i dag før veksten i boligprisene stagnerer, eller at boligprisene skal begynne å falle.

Siden toppåret 1987 har gjennomsnittsprisen per kvadratmeter steget med 242 prosent nominelt, og 88 prosent reelt. Det innebærer at en gjennomsnittsbolig er nesten dobbelt så dyr i dag, korrigert for inflasjon, som den var før boligkrisen på begynnelsen av nittitallet.

Selv når en korrigerer for lønnsveksten folk har hatt i perioden, er boligprisene i dag 22 prosent høyere. Men så hører det også med i dette bildet at rentenivået den gangen nådde en topp på rundt 15 prosent. De siste årene har boligrenten ligget i området 2-4 prosent.

Innvandring
Eiendomsmegler 1 tror det vil bli bygget 28.000 nye boliger i år. Dette er omtrent på samme nivå som i 2011, men langt høyere en i 2009, da man fortsatt slet med ettervirkningene av finanskrisen, og nybygging på rundt 21.000 boliger.

Omtrent 30.000 nye boliger i året har vært det magiske tallet eksperter har brukt i mange år for behovet i det norske boligmarkedet. Slik sett nærmer man seg nå en likevekt.

Men mer fokus på økning i innbyggertallet – ikke minst på grunn av økt arbeidsinnvandring fra kriselandene lenger sør i Europa - har gjort at mange tror den årlige nybyggingen bør ligge et sted mellom 35.000 og 40.000 boliger.

Noe overraskende har det vært at tall fra blant andre SSB denne våren har vist at nybyggingen går tilbake.

- Økt ordreinngang
Dette er imidlertid forbigående, skal en tro Eiendomsmegler 1.

- Selv om boligbyggingen i første kvartal var 13 prosent lavere enn i første kvartal 2011, tyder sterk vekst både i forhåndssalget av boliger og ordretilgangen for boligbygg at igangsettingen vil ta seg betydelig opp i andre halvår, skriver de i rapporten.

Selge? Finn billigste megler på MittOppdrag.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.