*Nettavisen* Økonomi.

Boligprisen fortsetter oppover

Eiendomsmeglerbransjen og Christian Dreyer legger hver måned frem nye boligpristall. August-tallene viser kraftig oppgang.

Eiendomsmeglerbransjen og Christian Dreyer legger hver måned frem nye boligpristall. August-tallene viser kraftig oppgang. Foto: Foto: Vegard Grøtt / (NTB Scanpix)

Og ekspertene tror på en videre kraftig økning.

04.09.14 11:29

Eiendomsbransjens boligtall for august, viser at pessimismen i det norske boligmarkedet for alvor nå er over.

August er typisk en måned med markante prishopp grunnet stor aktivitet i markedet. Allerede mandag kom tallene fra Obos, og de viste en prisstigning på Obos-leiligheter i august på hele 5,9 prosent.

Les også: Obos-priser til himmels

Eiendom Norge melder nå om en generell prisoppgang i august på 1,6 prosent.

- August er prisutviklingsmessig en helt normal måned. Vi er inne i en normaliseringsperiode i boligmarkedet, sier Christian Dreyer på en pressekonferanse.

- Sesongkorrigert så er det ikke en endring i august i det hele tatt, den er på 0 prosent - men så langt i år er det en sesongkorrigert vekst på tre prosent, sier han, og sier at det det er en fornuftig og sunn prisutvikling.

- Det er ikke utenkelig at det i løpet av året vil være 5-6 prosent vekst.

Bymessig er det stort sett ganske jevnt, med Tromsø er den storbyen som har en klarest vekst - mens Stavanger-regionen har en liten nedgang etter en periode med kraftig vekst.

Kristiansand har vært en by som over tid har hatt dårlig prisutvikling, men er nå i ferd med å snu trenden.

Volumene øker

- Til tross for en nedgang i antall salgsdager, har vi en økning i antall salg denne måneden. Volumet er høyt, men vi ser at det fortsatt er en del å gå på i nyboligmarkedet, påpeker han.

Han påpeker samtidig at salgstiden har økt fra 31 til 41 dager fra august i fjor, men at dette er mer et normalnivå for august, og at fjorårets august var spesielt bra.

- Vi tror tallet skal jevnt nedover, men en del steder går det lang tid fra en bolig legges ut til den selges, mens i andre regioner går det fort.

Eiendom Norge påpeker samtidig at antall objekter på markedet er på vei oppover sammenlignet med tidligere i år, men at det fortsatt er langt mindre aktivitet enn for et år siden.

Tror prisene skal fortsette oppover

Sjeføkonom Terje Strøm i NyAnalyse sier til Nettavisen at han regner med at boligprisene skal fortsette oppover i tiden som kommer.

- Oppgangen de neste 12 månedene tror jeg blir 5-6 prosent, sier Strøm.

Det er seks årsaker til at han forventer denne utviklingen:

Klikk på bildet for å forstørre.

Sjeføkonom Terje Strøm i NyAnalyse.

1.Nye politiske løfter

Alle forventer noe lavere skatter for lønnstakere og bedriftseiere når den borgerlige regjeringen legger frem statsbudsjettet for 2015. Videre er det oppsving for deler av industrien som tidligere strevde tungt pga eurokrisen. Arbeidsmarkedet er nokså stabilt og har vist positive signaler noen måneder. Oljepengebruken vil uansett ligge på et høyt nivå og mange infrastrukturprosjekter er på gang.

2.Optimisme og familiebanken

Nordmenn er ikke skremt av bankøkonomer med svake prognoser og boblehistorier om boligmarkedet. Det er fornuftig å investere i en bolig man trenger til seg og sin familie. Videre kjenner vi til at langt flere hjelper hverandre innen familien slik at det er mulig å komme inn i sin første bolig. Med leiepriser på toroms-leiligheter i Oslo på 11-12.000 kroner måneden er det mulig å betale ganske mye på et lån. At arveavgiften er fjernet har overført ca 2 milliarder kroner fra staten til norske husholdninger. Det understøtter boligetterspørselen mange steder i landet.

3.Siv Jensen-effekten

Som sikkert mange husker ble det bråk i løpet av vinteren 2014 siden Finanstilsynet og finansministeren var uenig om tolkningen av bankenes utlånspraksis opp mot retningslinjene. Det ble ikke gjort endringer i egenkapitalkravet på 15 prosent, men Siv Jensen ga beskjed om at det var rom for selvstendige vurderinger av enkeltkunder hos bankene. I etterkant har vi sett at utlån fra banksektoren har steget betydelig gjennom våren, og jeg er sikker på at ”noen har snakka sammen på bakrommet”!

4.Varsel om evaluering av konkurransen

Det skjedde noe merkelig i løpet av våren tilknyttet boliglånsrenter, konkurranse og politikk. Huseiernes landsforbund påpekte at DnB hadde en svært sterk stilling i boliglånsmarkedet. TV2 fulgte opp saken hvor både Erna Solberg og LO-lederen ba de største bankene om å redusere rentemarginen. Dvs. gi kundene mer av overskuddet. Rune Bjerke fikk det hett om ørene et par uker. Det endte med at Konkurransetilsynet varslet en gjennomgang av markedet. Og jommen satte både DnB og Nordea ned sine boliglånsrenter etter hvert. Noe tok de igjen fra sparekundene, men det er en annen sak.

5.Renten går saaakte opp

Norske boligeiere har vært ekstremt heldige. Renten har gått i bunn pga finanskrisen, og blitt der. Det skyldes at det er vanskelig for Norges Bank å sette veldig forskjellig rente enn i Europa. De svake tidene i EU har tilført nordmenn høyere kjøpekraft ved lave renteutgifter. Det har holdt boligmarkedet hett. De som har lånt mest, har tjent mest. Sånn er det ikke alltid.

6.For lav boligbygging

Det mangler 8-10.000 boliger målt opp mot sterk befolkningsvekst, så det underliggende bildet er at sentrale strøk trenger flere boliger.

Renten skal opp igjen en (vakker) dag. Men enn så lenge kan norske boligeiere hygge seg med en god boligprisvekst det neste året.

Tenk likevel nøye over hvor mye du låner. Friheten er borte når banken eier mesteparten av ditt gods.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.