*Nettavisen* Økonomi.

Boligprisene faller

Det selges færre bruktboliger i USA. Og de blir stadig billigere.

Salget av brukte boliger falt til 4,89 millioner bergenet på årlig basis i desember. Det er en nedgang på 2,2 prosent og det laveste nivået på ni år.

NA24 - din næringslivsavis

Økonomene ventet at salget av brukte boliger ville havne på 4,98 millioner i desember.

Medianprisen på bruktboligene falt med 6 prosent til 208.400 dollar.

Det er nok usolgte bruktboliger på markedet til å dekke 9,6 måneders etterspørsel.

Sammenlignet med desember for ett år siden var brukt boligsalget 22 prosent lavere, men fallet fra toppen for to år siden er på 32 prosent.

Salget av eneboliger falt med 2 prosent i desember til det laveste nivået på 10 år. For 2007 sett under ett viser medianprisen på de solgte eksisterende eneboligene en fallende trend for første gang på 40 år. Prisnedgangen var på 1,8 prosent.

Existing Home Sales - USA
Tallene for solgte nye boliger kommer månedlige fra det amerikanske handelsdepartementet og er basert på en spørreundersøkelse.

Omtrent samtidig kommer tall for brukte boliger, hvor kilden er en spørreundersøkelse gjort av bransjeorganisasjonen National Association of Realtors . Denne er større enn den for nye boliger, og dermed ansett som noe mer pålitelig.

Disse tallene er ikke blant dem som påvirker markedet mest. For det første er det store feilmarginer og svingninger fra måned til måned. For det andre kommer tallene senere enn tall for påbegynte boliger og nye byggetillatelser for samme måned.

For brukte boliger sesongjusteres tallet og man oppgir hva salget vil tilsvare som årlig takt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag