NA24.no

Boligprisene faller

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Markedet har en annen takt i år enn i fjor, sier Tormod Boldvik.

Både i august og september gikk boligprisene noe ned. Det har derfor vært mye spenning rundt boligprisene i oktober.

Eiendomsmeglerne skjelver ikke, selv om boligprisene faller også i oktober.

Prisene faller
Tall fra Eiendomsmeglerforetakets Forening (Eff) viser at boligprisene med 1,5 prosent sammenlignet med september. Noe som utgjør et kraftig fall for boligpriser.

- Vi har sett over flere måneder nå at boligprisene utvikler seg svakere enn i fjor. Sånn sett er vi ikke overrasket over at man får noe dårligere tall, sier Tormod Boldvik, leder for Norges Eiendomsmeglerforbund, til Nettavisen NA24.

Norges Eiendomsmeglerforbund har forventet et fall i boligprisene for oktober.

- Jeg ser ikke noe dramatikk med tallene. Markedet har en annen takt i år enn i fjor, sier Boldvik.

Hittil i år har stigningen vært 5,4 prosent. Mye tyder derfor på at årsveksten i boligprisene for 2013 vil ligge i det nedre sjiktet av prognosene boligmeklerne har kommet med så langt. Det har de seneste månedene vært en tydelig oppbremsing i forhold til tidligere års utvikling med raskt stigende boligpriser.

Tåler yteligere fall
De ferske tallene fra Eff viser at i tillegg til prisnedgang, ble det solgt færre boliger i oktober og det tok lengre tid å få solgt. Vammervold venter nå at prisene vil fortsette å falle ut året.

- Tolvmånedersveksten er på 1,3 prosent, det laveste nivået siden 2003, hvis vi ser bort fra finanskriseåret 2008. Vi venter at trenden med en lavere tolvmånedersvekst fortsetter de kommende månedene, sier han.

Disse tallene skremmer likevel ikke eiendomsmeglerne.

- Et fall på 5-10 prosent i prisene på brukte boliger vil ikke være dramatisk. Det kan husholdningene leve med, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eff til NTB.

Selv tror han prisene vil fortsette å falle, men ikke så mye som 10 prosent. Eff-sjefen er mer bekymret for at salget av nye boliger skal stupe. I så fall kan det bli dramatisk.

- Vi ser allerede konturene av et til dels dramatisk dårligere salg av nye boliger. Tilbudet av boliger er mye svakere enn befolkningsveksten skulle tilsi, sier Vammervold.

Han sier den nye kommunal- og moderniseringsministeren Jan Tore Sanner (H) må få fart på nybyggingen.

- Vi er glade for at statsråden har varslet en grundig gjennomgang av kravene til boligbyggingen for å skape mer aktivitet. Regelverket kan gjøres mer fleksibelt for å stimulere til mer boligbygging, sier Eff-sjefen.

Selger fortsatt til grei pris
Boldvik mener derimot at man fortsatt selger greit med boliger i Norge.

- Vi selger fortsatt mye boliger til en grei pris. Mye selger fort. På en annen side har vi jo sett at det har vært et mer selektivt marked. Uansett har vi gode volumer i omsetninger. Folk får solgt til gode priser når de legger ut boliger i markedet, sier Boldvik.

Har du noen råd til de som skal selge boligen sin?

- Tror det er viktig å være på og se signalene som kommer fra markedet. Mange vil oppleve god respons og harde budrunder. Andre vil oppleve at det er helt stille og få på visning. Så jeg tror det er viktig å lytte til markedet og posisjonere seg etter hvilke signaler man får. Det hjelper ikke hva som var i fjor. Det som gjelder er hva som skjer nå, sier Boldvik.

Grafen over boligprisveksten i Norge, fra Handelsbanken Capital Markets, viser tydelig hvordan boligprisene har sunket den siste tiden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere