Gå til sidens hovedinnhold

Boligprisene øker mer i Tromsø, Bergen og Trondheim enn i Oslo

Flere regioner har hatt større prisvekst enn Oslo siden 2003.

Som ferske tall fra Eiendom Norge viste mandag fortsetter boligprisoppgangen med uforminsket fart. Sesongjustert steg prisene med 1,1 prosent i august, noe som var på linje med veksten i de tre foregående månedene.

Les: Marie tok rotta på meglerne

- Det skjedde det et skifte i boligprisutviklingen rundt påsketider. Frem til februar viste den årlige boligprisveksten, Oslo inkludert, en nedadgående tendens. Så snudde det brått rundt påsketider, og i ettertid har vi sett en bred basert oppgang i boligprisveksten, skriver makroøkonom i Handelsbanken Marius Gonsholt Hov i en morgenrapport tirsdag.

Les: Oslo kommune bruker hundrevis av millioner på å presse opp boligprisene

- Bred prisoppgang i de fleste regioner

Selv om det er store regionale differanser, har de fleste regioner vist oppgang i årsveksten de siste månedene.

- I media fokuseres det spesielt på situasjonen i Oslo – ettersom årsveksten der er aller høyest, men tallene fra Eiendom Norge viser tydelig en bred oppgang i østlandsområdet generelt, skriver Gonsholt Hov.

Les: Sjeføkonom sammenligner boligmarkedet i Oslo med et pyramideselskap

Handelsbanken-økonomen har sett nærmere på sesongjusterte og fylkesfordelte tall, og regnet de om til årsrater.

- På denne måten kan vi bedre få frem den underliggende veksttakten de siste månedene. Denne øvelsen indikerer at årsveksten er ytterligere på vei opp, ikke bare i Oslo. For Østfold, Akershus, Hedmark, Oppland og Buskerud ligger vi an til en årsvekst i størrelsesorden 14-15 prosent. Det er i nærheten av der veksten i Oslo nå befinner seg.

Les: – Boligprisene opp 2,8 prosent i august

Prisveksten siden 2003 blant den laveste i Oslo

Faktisk har boligprisene i Oslo, gjennom mange år (2003-2015), beveget seg langs den nedre delen av prisintervallet for de store regionene i landet.

- Her bedriver vi ikke cherry picking, men vi ser altså på den faktiske nivåutviklingen siden prisstatistikken startet i 2003, skriver Gonsholt Hov og legger ved følgende graf:

(artikkelen fortsetter under illustrasjonen)

- Jada, årsveksten i osloprisene var høyere enn andre steder i 2015, men dette fordi boligprisene jobbet seg opp etter et dypere bunnpunkt fra tilbakeslaget i 2013. På nivå er det først og fremst det siste halve året det har tatt av i Oslo, skriver Gonsholt Hov.

Les: - Leiligheter i Oslo kan stige 25 prosent i år

Etterspørselsdrevet

Ifølge Gonsholt Hov er omslaget i boligmarkedet et resultat av at etterspørselen virkelig har løsnet. Og prisutviklingen er sterkest der økonomien går aller best.

Les: Toppleilighet på Nordstrand gikk for én million over prisantydning

- At den økonomiske veksten har tatt seg mer opp innen region øst (inkl. innlandet) er ikke veldig overraskende, all den tid dette har vært varslet av Norges Banks regionale nettverk. Kombinert med lave renter gir dette økt etterspørsel inn i boligmarkedet. Men der hvor oljebremsen har slått inn, som f.eks i Rogaland og Agder-fylkene, utvikler også boligprisene seg svakere.

Kommentarer til denne saken