NA24.no

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Boligprisene opp 8,5 prosent

Sist oppdatert:
- Det er uheldig at myndighetene kanaliserer subsidier inn i et hett bruktmarked.

Boligprisene var 0,7 prosent høyere i februar enn i januar. Dermed er boligene i gjennomsnitt 8,5 prosent dyrere nå enn for ett år siden.

- Prisveksten den siste måneden er normal for februar, sier nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

- Men veksttakten det siste året bekrefter at vi fortsatt er inne i en periode med historisk sterk og stabil prisvekst på boliger, legger han til.

Og forklaringen på den sterke årsveksten finner han fortsatt i fire faktorer: God inntektsutvikling, vekst i folketallet, lavt rentenivå og begrenset utbygging av nye boliger.

- Kritiserer «kunstige stimuli»
I tillegg mener Laugen at myndighetene bidrar til å drive prisene opp med det han betegner som kunstige stimuli, nemlig såkalte startlån som sprøytes inn i et hett boligmarked.

- Det er uheldig at myndighetene kanaliserer subsidier inn i et hett bruktmarked. Det var gunstig i 2009, etter finanskrisen, men ikke nå. Det bidrar til kunstig høye priser og øker faren for et større prisfall med skadelige samfunnsøkonomiske konsekvenser, sier han.

Alle boligtyper
Effs tall viser at prisene går opp for alle boligtyper. Prisene på eneboliger steg 0,9 prosent fra januar, og var 7 prosent høyere enn i februar i fjor. Prisene for delte boliger gikk opp 0,4 prosent fra januar og var 6,4 prosent høyere enn samme måned i fjor.

Leilighetsprisene steg 0,6 prosent fra januar og var 9,3 prosent høyere enn i februar i fjor.

Rekordlavt
Om lag 9.700 boliger lå ute for salg på finn. no ved utgangen av februar.

Det er rekordlavt. Ifølge EFF må vi tilbake til årene 2004-2006 for å finne samme lave nivå.

Eff ser dette som et utsalg av at stadig flere velger å kjøpe før de legger eksisterende bolig ut for salg.

- Det er betegnende for et marked som strammer seg ytterligere til, sier Leif J. Laugen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere