Gå til sidens hovedinnhold

Boligprisene overrasker positivt

Ekspertene mener vi nå kan glemme faren for boligkrakk.

For første gang på fem måneder steg de sesongkorrigerte boligprisene i Norge i oktober. Boligprisene falt 0,2 prosent i oktober, men steg 0,4 prosent justert for sesongvariasjoner.

Det viser tall fra Eiendom Norge lagt frem fredag.

- Det er den sterkeste sesongkorrigerte utviklingen siden februar og er bedre enn ventet. Samtidig kommer dette etter fem måneder med fall, så dette kan være både et trendskifte og en pust i bakken. Det vet vi ikke ennå, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Dreyer, på pressekonferansen.

Svakest utvikling i landet hadde boligmarkedet i Oslo, som falt 1,8 prosent, mens Moss hadde den sterkeste prisutviklingen med en nominell vekst på 0,4 prosent.

– Det er for tiden stor usikkerhet knyttet til utviklingen i boligmarkedet og hvor sterk nedgangen faktisk vil bli. Til tross for prisnedgangen holder omsetningen seg stabil i bruktboligmarkedet, noe som er positivt for boligmarkedet i seg selv og norsk økonomi, sier Dreyer.

Boligprisene er opp 0,7 prosent de siste tolv månedene.

Overraskelse

Oppgangen tok ekspertene på senga. DNB Markets, Norges ledende meglerhus, hadde på forhånd ventet at boligprisene skulle falle 0,5 prosent sesongkorrigert.

- Det var overraskende med oppgangen og at omsetning tok seg opp. Det er mye bedre enn ventet, men jeg tror det er tidlig å konkludere med at markedet har snudd, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til Nettavisen.

Han tror imidlertid oppturen kan berolige de som frykter en skikkelig boligsmell.

- Et mer tydelig prisfall kunne forverret stemningen i markedet, så dette tar bort mye av frykten for en kollaps i boligmarkedet. Samtidig tror vi fortsatt at boligprisene skal noe mer ned før vi er ferdig med fallet, sier Aamdal.

Boligprisene har falt kraftig i år, i stor grad som følge av at det er kommet flere boliger ut på markedet. Samtidig viser oktober-tallene at etterspørselen etter boliger har holdt seg bra.

- Vi ser at omsetningen av boliger har holdt seg opp og at husholdningenes normale etterspørsel etter bolig ikke er påvirket av dette, sier Aamdal.

Intet krakk

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets omtaler også tallene som bedre enn ventet.

- Dette var positive tall. Det gir inntrykk at at det er ikke full nedsmelting i boligmarkedet som enkelte har fryktet, selv om vi i Nordea aldri har trodd på det, sier han til Nettavisen.

Han understreker at han ikke tror på en ny boligprisfest med det første, men føler seg trygg på at vi heller ikke får en boligpriskollaps.

- I den grad vi kan trekke en konklusjon fra tall for én måned, så må det var at dette boligprisfallet vi ser nå er en priskorreksjon og ikke et boligkrakk. Hadde vi hatt et stort fall denne måneden, hadde vi vært mer usikre rundt dette, sier sjeføkonomen.

Han viser til at en rekke ting peker i retning av boligprisene skal holde seg ganske godt oppe.

- Rentene er lave og tidligere i dag kom nye tall som viste at arbeidsledigheten faller mer enn ventet og er bare på 2,4 prosent. Det hadde vært noe helt annet hvis vi hadde hatt stigende renter og arbeidsledighet, sier Olsen.

Les også: Nytt fall i ledigheten

- Det eneste grunnen vi står igjen med for at boligprisens skal falle, er at prisene simpelthen er for høye. Det kunne nok stemme for Oslo og kanskje noen andre byer, men ikke for hele markedet, sier han.

Oslo verst

Men alt er ikke gull og grønne skoger. Boligmarkedet i Oslo fortsetter samtidig å falle og er ned 1,8 prosent fra september til oktober. På tolv måneder er boligprisene i Oslo ned 2,8 prosent, og det er første gang på lang tid at Oslo har negativ 12 måneders vekst.

Prisene i Oslo har gått ned 4,8 prosent siden starten av året, og hele 10,1 prosent siden april.

- Det er bratt ned i Oslo, men samtidig hadde Oslo en formidabel prisvekst i fjor, så det er ikke så overraskende, sier Aamdal.

Moss hadde den sterkeste prisutviklingen i oktober med en vekst på 0,4 prosent. På tolv måneder har boligprisene i Moss steget med 9,2 prosent.

Les også: Boligprisene fortsetter å falle

Les også: Boligprisene fortsetter fallet

Kommentarer til denne saken