NA24.no

Boligprisene stiger

Sist oppdatert:
Steg med 0,1 prosent fra mars til april. Kun leiligheter trekker ned.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

- Alt over null er sterke tall, sier sjeføkonom i Prognosesenteret, Kjell Senneset, om onsdagens boligprisstatistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) og Econ.

NA24 - din næringslivsavis

Statistikken viser at selv om prisene streg fra mars til april, så er boligprisene 0,8 prosent lavere enn i april i fjor.

Sesongjustert steg prisene også 0,1 prosent, som indikerer at den underliggende pristrenden likevel er positiv.

Se innslag fra TV 2 Nyhetskanalen (Saken fortsetter under):

234736

Eneboliger stiger
Det er eneboliger som ser ut til å være det sikreste trumfkortet å investere i for tiden. Eneboligprisene er hele 3,1 prosent høyere i april i år sammenlignet med samme periode i fjor.

Delte boliger har tilnærmet lik pris, mens leiligheter er den boligtypen som trekker ned. De ligger 2,8 prosent lavere enn på samme tid i fjor. Derfor ender vi altså bare opp 0,1 prosent denne måneden.

Det er også store forskjeller på byene når det gjelder prisutviklingen.

Oslo ligger på gjennomsnittet med null prisvekst. Bergen er verstingen, her har prisene gått ned med 4 prosent hittil i år. I Tromsø og Trondheim har prisene gått ned med 2 prosent. Stavanger er boligprisvinneren. Her har prisene steget med hele 5 prosent.

LES OGSÅ:

Bergen sliter i bunn

Boligprisene opp i Stavanger

Drar fra i sør

Økning i omsetning
Statistikken viser også at det er full rulle i boligomsetningen.

Hittil i år er det omsatt 21 429 boliger på finn.no. Det er er en økning på 9 prosent sammenlignet med i fjor. Men prisene stiger ikke lenger slik de gjorde våren 2007. I fjor steg boligprisene med 12 prosent til og med april. I år er prisveksten lik null.

Det tar også lengre tid å selge boliger. Sammenlignet med i fjor tar det nesten dobbelt så lang tid, og gjennosmnittlig formidlingstid er nå oppe i 40 dager.

- Utopisk med krakk
- Det er mer økning nå enn det har vært, og vi forventer en ytterligere økning, sier nestleder i EFF, Torbjørn Ek, men legger til:

- Det er mye usolgt og mye negativ medieomtale.

Likevel velger meglerne å holde på sin prognose på 3 prosent opp i år.

- Kjøperne har moderert prisnivået litt. Treet vokser ikke lenger inn i himmelen, sier nyvalgt leder i NEF, Christian Dreyer.

Han er skråsikker på at at en drastisk prisnedgang ikke er er realistisk, selv om meglerne vedgår at det er en sannsynlighet for at prisene kan gå ned.

- Et boligkrakk er helt utopisk, slår Dreyer fast.

- Forsatt fest
Kjell Senneset, sjeføkonom i Prognosesenteret, forteller at onsdagens tall viser at nordmenn fortsatt har tiltro til boligmarkedet. I USA skygger på den andre siden boligkjøperne banen, og er med å bremse den amerikanske økonomien.

- De dårlige tidene ute i verden er ikke i nærheten av komme hit. Her er det fortsatt party, sier han.

Sjeføkonomen mener det har vært full fart i boligmarkedet hele veien, og at det ikke har vært snakk om noen brems i Norge så langt. Den lille prisjusteringen mener han kommer av at tilbudet av boliger har økt mer enn forventet.

Skylder på renten
Prognosesenteret anslår at boligprisene vil stige fire prosent i år, og var avhengig av én prosents prisvekst denne måneden for å følge skjemaet.

At det ikke skjedde, mener sjeføkonomen vi kan skylde Svein Gjedrem og renteøkninger for. I forrige uke hevet sentralbanken styringsrenten til 5,5 prosent, og boliglånsrenten kryper seg for mange til syvtallet. Prognosesenteret vil vurdere å justere prognosen ned dersom Gjedrem gjør alvor av flere renteøkninger.

- Men det tror vi ikke på, sier Senneset.

- Bra bolighøst
I 2007 holdt prisene seg jevnt høye utover hele våren, etter å ha gjort et kraftig bykst i januar. Fra august og ut ble det derimot synkende tall som preget boligmarkedet.

Bolighøsten 2008 tror Senneset blir langt bedre.

- Vi tar sjansen på at lageret av resalgboliger går tomt i løpet av første halvår i år. I løpet av høsten vil derfor få en vesentlig bedre prisutvikling enn i 2007, spår han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere