NA24.no

Boligprisfall i ferien

(Tjuvholmen/Finn.no)
Sist oppdatert:
Boligprisene falt 1,5 prosent i juli.

Boligprisene falt med 1,5 prosent i juli, viser ferske tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).

Korrigert for sesongvariasjoner, bød juli på en prisoppgang på 0,1 prosent. Det betyr at prisnedgangen på 1,5 prosent nominelt er normalt i denne måneden.

Tallene er 6,6 prosent høyere enn i juni 2010, og 3,5 prosent høyere enn i toppmåneden august 2007. Korrigert for inflasjon er prisene nå 5,5 prosent lavere enn i august 2007.

I juli ble det solgt 4.048 boliger mot 4.190 i samme tidsperiode i fjor. Det var 12.298 boliger til salgs på FINN.no i juli.

- Juli følger trenden fra tidligere år med lavere aktivitet og noe lavere priser enn juni. Det legges normalt ut færre nye objekter i juli, og en høyere andel av det som selges i denne måneden er eiendommer som er lagt ut i tidligere måneder. Dette påvirker naturlig nok prisnivået noe, og ikke minst omsetningstakten. Julitallene underbygger det vi har sett tidligere i år, nemlig at boligmarkedet har normalisert seg og at prisutviklingen så langt i år er sunn, sier styreleder Terje Buraas i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff), i en melding.

Så langt i år har prisene i boligmarkedet steget med syv prosent. Den gjennomsnittlige salgsprisen for en bolig hittil i 2010 er 2.555.000 kroner.

Alt falt
* Prisene på eneboliger sank med 3.9 fra juni til juli, men var 7,6 prosent høyere enn i juli 2009.

* Prisene på delte boliger sank med 2,1 prosent fra juni til juli, men var 9,9 prosent høyere enn i juli 2009.

* Prisene på leiligheter sank med 0,6 prosent fra juni til juli, men var 5,8 prosent høyere enn i juli 2009.

- God fart
Obos melder at prisene steg med 0,2 prosent fra juni til juli i år. I juli var gjennomsnittlig kvadratmeterpris for omsatte Obos-boliger 32.571 kroner.

Hittil i år har Obos-prisene steget med 5,9 prosent.

- Prisnivået er stabilt og stigende. Det er god fart i boligmarkedet, både når det gjelder salg av brukte og nye boliger, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i Obos, i en melding.

I juli ble det omsatt 451 brukte boliger tilknyttet Obos mot 412 i juli 2009. Obos har solgt 262 nye boliger hittil i år.

- Til tross for sommer og ferietid har vi i sommer solgt 40 nye boliger, og særlig hyggelig er det å se at salget nå har løsnet i Kværnerbyen, sier Pettersen.

Økning for borettslag
Fredag la eiendomsmeglerkjeden Garanti frem sin prisstatistikk for borettslagsleiligheter.

Prisene i juli steg 0,5 prosent fra forrige måned. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris var 21.837 kroner, mens det i juni var 21.720 kroner.

I løpet av de siste 12 månedene har prisene steget med 7,8 prosent. Siden nyttår har prisene steget med 5,2 prosent.

- Juli er normalt en svak måned, og det er derfor svært positivt at prisene har steget siden forrige måned. Markedet er i god utvikling og det lover godt for en jevn prisutvikling utover høsten. Det er bra aktivitet i markedet, og omsetningen av borettslagsleiligheter har vært god, sier administrerende direktør Stein Drogseth i GARANTI Eiendomsmegling.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere