Debatten om regjeringens forslag til å endre avhendingsloven, som regulerer kjøp og salg av brukte boliger, ruller videre.

Både Eiendom Norge og NBBL gir tommel ned til forslaget. Så mener Huseiernes Landsforbund at dette er en gavepakke til norske forbrukere.

Kort forklart så går det nye forslaget ut på at selgere ikke lenger kan ta generelle forbehold som "selges som den er" ved boligsalg. Selger må dokumentere boligens tilstand.

I tillegg foreslås det at kjøper kun skal bære en egenandel på 10 000 kroner dersom det er vesentlige feil og mangler ved boligen. Mens dagens tommelfingerregelen er at kjøper selv må dekke utbedringer opp til 5 prosent av kjøpesummen, når det er konkludert med en mangel.

Tryggere bolighandel

Forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Henrik Pihl i Huseiernes Landsforbund, mener det nye forslaget vil sikre en tryggere bolighandel.

– Dette er en gavepakke til norske forbrukere. De nye reglene gjør at boligeiere motiveres sterkt til å dokumentere boligen de selger, gjennom blant annet tilstandsrapport. Alt som er beskrevet i tilstandsrapporten vil kjøpere forutsettes å vite noe om, sier han til Nettavisen.Økonomi.

Han viser til at dette er en forskjell fra dagens regler, hvor selgere får ansvar uten skyld for alle feil som finnes og som er vesentlige.

Ment som unntaksregel

Pihl understreker at lovforslaget ikke er noe nytt og viser til at man nå fjerner det som skulle være et unntak i avhendingsloven.

– Lovforslaget går tilbake til det som var opprinnelig tenkt, da loven ble laget for 25 år siden. Dette er altså godt utredet og gjennomtenkte forslag, fortsetter Pihl.

Pihl mener også at de nye reglene er bedre for selgere.

– Det skal etter reglene komme egne forskrifter om hva man kan kreve av tilstandsrapporter. Dette er viktig både for selgere og kjøpere. For kjøperne betyr det at boliger blir bedre dokumentert, fortsetter han.


–Misforstod forslaget

Han legger til at de også for selgere betyr at kjøpere forventes å ha lest tilstandsrapporten, og ikke kan fremme krav om dette i etterkant.

– Kravene til tilstandsrapportene etter de nye forskriftene forventes å gi en god kvalitetsheving fra dagens tilstandsrapporter. NBBL fremstiller det som at med en gang en feil finnes, så vil selgeren være ansvarlig hvis mangelen er over 10.000 kroner. Dette er etter vår mening en misforståelse av forslaget, fortsetter Pihl.

Forbunds-toppen trekker frem at det legges inn en ny bestemmelse i de nye reglene, som sier at man først må gjøre en vurdering om dette er en mangel som gir rett til erstatning. Denne vurderingen blir gjort ut fra eiendommens type, alder og synlige tilstand.

– Dermed vil kjøpere av for eksempel gamle og slitte boliger ha lavere forventninger enn når man kjøper nye boliger. Som justisminister Tor Mikkel Wara vel sa ved fremleggelsen av forslaget: «Det er lov å selge en rønne, bare man forteller at det er det man gjør», avslutter han.

Boligdrøm ble mareritt

For noen kan boligdrømmen bli et mareritt.

«Gjennomgående godt vedlikeholdt og solid bygget» sto det i salgsoppgaven. Nå krever Jan Erik Jan Erik Berntsen og Heidi Sunde prisavslag på over tre millioner kroner. Les deres boligkamp her.