NA24.no

Boligsalg har blitt halvert

Salget av nye boliger stuper, men folk skal være mer optimistiske når det gjelder brukte.
Salget av nye boliger stuper, men folk skal være mer optimistiske når det gjelder brukte.
Sist oppdatert:
Store forskjeller på nytt og brukt.

Så langt i år har det blitt solgt 1.243 nye boliger i Norge, ifølge ECON.

Det tilsvarer kun 10 prosent av boligene som har vært til salgs.

- Jeg kan ikke si at jeg er overrasket. Vi har sett denne trenden en stund og ventet at nyboligsalget vil være svakt til tross for at bruktboligsalget har tatt seg opp, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad til Nettavisen NA24.

- Veldig dyre
Salgstakten er dermed redusert med ett prosentpoeng siden forrige tomånedersperiode. Da ble vel 1.400 nye boliger solgt.

- Nye boliger er veldig dyre og har steget mye i pris, og det er nok mye av grunnen til at salget har dabbet av. Prisen gjør at de taper i konkurransen mot brukte boliger, hvor det nå er et større utvalg, sier Bjørnstad.

Andre har tidligere ment at bruktboligene i Norge er for billige og at det sparker bena under nyboligsalget.

- Jeg har stusset over hvor raskt prisene har steget i nyboligsalget, men hva det skyldes kan jeg ikke si.

Roger Bjørnstad er ikke overrasket over utviklingen.


Nedgangen har vært størst i pressområdene på Østlandet og Vestlandet. 

- Utviklingstrekkene har ikke overrasket meg. Men det er interessant å få bekreftet hvor store utslag det er. Vi ser blant annet at boligprosjekter trekkes fra markedet og at en del av boligene ferdigstilles før de er solgt, så det er en rekke momenter som peker på at det er en negativ utvikling i markedet.

51 prosent fall
510 av de nye boligene ble solgt på Østlandet. Dette er 15 prosent færre enn forrige tomånedersperiode, og 51 prosent færre enn samme periode i fjor. Beholdningen av usolgte igangsatte og ferdigstilte boliger øker. 11 prosjekter er trukket fra markedet.

Salget i Hordaland og Rogaland var på 290 nye boliger. Dette er hele 31 prosent færre enn i forrige tomånedersperiode, og 47 prosent færre enn samme periode i fjor. Salgssvikten rammer hele regionen.

I løpet av siste tomånedersperiode har ECON registrert salg av 78 nye boliger på Sørlandet. Dette er 12 prosent færre enn forrige tomånedersperiode. Salget siste tomånedersperiode utgjør bare 8 prosent av boligene som har vært til salgs i perioden. Dette er den laveste salgstakten av alle regionene i landet.

I Nord-Norge ble det solgt 70 nye boliger. Dette er 3 prosent flere enn forrige tomånedersperiode. Det høye salget i Bodø som vi registrerte sist, har imidlertid falt kraftig. Salget utgjorde nå bare 4 prosent av antall boliger til salgs, mot 32 prosent forrige tomånedersperiode. I Tromsø og Nordland uten Bodø har salget derimot vært godt, med salgstakt på henholdsvis 20 og 27 prosent.

Samtidig som salget av nye boliger faller er det bedre stemning å spore i markedet for brukte boliger.

- Boligkjøperne tilbake
Ferske tall viser at det igjen er økt optimisme i boligmarkedet.

- Stabil lav rente og forventninger om høyere boligpriser gjør at boligkjøperne nå er tilbake, sier Odd Nymark, administrerende direktør i EiendomsMegler 1, i en melding.

Meglerhusets undersøkelse viser at andelen som forventer stigende boligpriser har økt fra 28 prosent i oktober 2013 til 33 prosent i februar 2014. 

Odd Nymark melder om bedring i bruktboligmarkedet.


Andelen som forventer fallende boligpriser har falt fra 31 prosent til 17 prosent i samme periode.

- Nå opplever vi et skikkelig skift i folks forventinger til boligprisene,sier Nymark.

Det er færre bruktboliger til salgs nå enn på tilsvarende tid i fjor. I uke 7 i år var det 11.971 bruktboliger for salgs, mens i uke 7 2013 var det 12.860 til salgs.

- Men det er også viktig å huske på at det fortsatt er noe usikkerhet i markedet, og treghet ved salg. Det er mange boligselgere som opplever kun en budgiver på boligen sin. I tillegg er det fortsatt mange som ønsker å selge egen bolig først før man kjøper. Ved forrige måling i november 2013, var det 48 prosent som ville selge først, nå er denne andelen litt ned til 46 prosent.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere