*Nettavisen* Økonomi.

Boligsalget ned

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Tregt for nyboligsalget i sommer.

Salget av nye boliger gikk ned i sommer, melder analysebyrået Econ.

- I løpet av de siste to månedene har vi registrert salg av 770 nye boliger på Østlandet. Dette er hele 50 prosent færre enn i forrige tomånedersperiode. Mye av nedgangen skyldes normalt lav salgsaktivitet om sommeren. I forhold til samme tidsrom i fjor var salget omtrent uendret. Nedgangen fra juni i år skyldes imidlertid også få nye boliger på markedet og unormalt lav salgstakt på disse, heter det i rapporten Econ Nye Boliger.

Econ utarbeider analyse av nyboligmarkedet på Øst- og Vestlandet hver annen måned.

Salget ned
Totalt er det 12.406 boliger i prosjektene vi selskapet registrerte i august. Nyboligsalget de siste to månedene utgjorde bare 6 prosent av disse, mot 12 prosent i forrige tomånedersperiode og 7 prosent på samme tid i fjor.

Nyboligsalget har i siste tomånedersperiode vært størst i Øvre og Nedre Romerike med henholdsvis 9 prosent og 10 prosent. Spesielt har nyboligsalget i Hedmark vært lavt med bare 2 prosent, etter unormalt høy salgsaktivitet i forrige periode.

I august var det 3536 usolgte boliger. Ved forrige publisering i juni var 3786 boliger usolgt. 520 nye boliger har kommet til mellom disse to tellingene.

...og prisene
Flest usolgte boliger finner vi i Buskerud og Vestfold. I prosent av antall boliger i prosjektene, er andelen usolgte størst i Hedmark med 54 prosent.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle boligene i vår database er 42.000 kroner, som er 0,5 prosent lavere enn i juni i år, men hele 8,0 prosent høyere enn i august i fjor.

De høyeste nyboligprisene finner vi i Oslo Vest/Sentrum med et gjennomsnitt på 62.000 kroner per kvadratmeter. Hedmark ligger lavest med et gjennom¬snitt på 27.600 kroner per kvm.

Selvaag Bolig er den utbyggeren som har flest boliger i vår database, mens DNB Eiendom har flest boliger av prosjektmeglerne. Av de 429 prosjektene i databasen har 174 prosjekter ikke hatt noe salg denne perioden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag