*Nettavisen* Økonomi.

Boligtall senket USA-børsene

USA-børsene ble mandag tynget av en svak indikator på stemningen i eiendomsmarkedet.

19.12.05 23:05

USA-børsene begynte ikke så verst mandag. En viktig patentseier for farmasigiganten Pfizer løftet denne aksjen og hele sektoren markant, og dette ga støtte til markedet generelt.

Men indksene falt markant utover dagen. Mange observatører legger skylden på Home Builders' Confidence Index, som lodder stemningen i eindomsmarkedet. Indeksen kom inn med et lavere tall for desember enn ventet, og den er nå på det laveste nivået siden april 2003. Indeksen blir vansligvis ikke tillagt så stor vekt, men det er mye fokus på boligmarkedet nå.

Det siste året har det vært stadig flere tegn på at boligboomen i USA kan være over. Dette har blant annet gått ut over aksjene til boligbyggeselskaper, som har gjort det knallsterkt de siste årene.

Markedet ble også tynget av General Motors og Ford. Fords kredittverdighet ble nedjustert i dag, og det er stadig flere som stiller spørsmål ved overlevelsesevnen til de amerikanske bilgigantene. Ford falt 1 prosent. General Motors, som mange mener er verst stilt, falt 4 prosent til den laveste kursen siden 1970-tallet.

Google begynte dagen opp til ny rekordnotering, men falt til minus 1 prosent på slutten av dagen. Fredag ble det kjent at Google vil kjøpe 5 prosent av AOL-divisjonen til Time Warner.

Flere IT-tungvektere, som Intel, Dell og Yahoo, falt over 2 prosent i dag, og den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt dermed mer enn det generelle markedet.

Oljeprisen falt videre, etter en bratt nedtur fredag. Dette tynget oljeaksjene i USA.

Pfizer var altså lyspunktet blant de tyngste selskapene. Aksjen endte opp 8 prosent etter en rettsavgjørelse som ga selskapet medhold i en patentstrid om kolesterolmedisinen Lipitor med det indiske selskapet Ranbaxy Laboratories, som har utviklet en kopi av Lipitor.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -0,36% til 10.836,53

Nasdaq -1,32% til 2.222,74

S&P 500 -0,58% til 1.259,92

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag