*Nettavisen* Økonomi.

Bom fra Hydro

Norsk Hydro leverer skuffende resultater.

21.10.08 09:05

Eivind Reiten og Norsk Hydro skuffer med sine tall for tredje kvartal. Tirsdag morgen la de frem resultatet etter siste kvartal, det havnet godt under hva markedet hadde forventet. Allerede i overskriften på sin resultatrapport avslører Hydro at dette ikke blir bra.

NA24 - din næringslivsavis

Overskriften «Fallende markeder og kostnadspress på innsatsfaktorer svekker resultatet» setter tonen for hva selskapet leverer.

Det underliggende resultat før skatt viser et overskudd på 1,53 milliarder kroner. Det ordinære resultat før skatt fra den videreførte virksomheten havnet på 434 millioner kroner og er en svekkelse fra 3,56 milliarder kroner i tredje kvartal i fjor.

Det underliggende driftsresultatet havnet på 1,49 milliarder kroner og er en nedgang fra 2,69 milliarder kroner i tredje kvartal 2007.

Analytikerne ventet ifølge estimater innhentet av SME Direkt på vegne av TDN Finans at resultat før skatt skulle havne på 1,87 milliarder kroner, mens det underliggende driftsresultatet ville vise et overskudd på 1,71 milliarder kroner.

Inntektene faller
Driftsinntektene falt til 21,77 milliarder kroner fra 21,97 milliarder kroner i tredje kvartal i fjor. Her hadde analytikerne ventet 23,48 milliarder kroner.

- Den globale finanskrisen og usikkerheten i de globale råvaremarkedene har påvirket våre resultater for tredje kvartal, og vil fortsette å gjøre det i kvartalene som kommer. Selskapets solide økonomiske posisjon og gode driftsresultater er enda mer verdifulle under dagens vanskelige omstendigheter, og gjør det mulig for oss å kunne utnytte vekstmuligheter som måtte oppstå, kommenterer konsernsjef Eivind Reiten.

Når det gjelder smelteverksprosjektet Qatalum var rundt 41 prosent ferdigstilt ved utgangen av tredje kvartal, og oppstart er planlagt rundt årsskiftet 2009/2010. Full produksjon skal oppnås i løpet av 2010.

Høyere pris - lavere produksjon
Hydro fikk en realisert aluminiumpris LME på 2.846 dollar per tonn i tredje kvartal og det er en bedring fra 2.597 dollar per tonn i samme kvartal i fjor. Det er bedre enn hva analytikerne hadde ventet. Estimatene viser at konsensus lå på 2.701 dollar per tonn.

I norske kroner falt den realiserte aluminiumsprisen til 15.112 kroner per tonn fra 15.512 kroner per tonn.

Produksjon av primæraluminium økte 439.000 tonn fra 435.000 tonn i tredje kvarta 2007.

Salg av valseverkprodukter falt 240.000 tonn 254.000 tonn, mens salg av ekstruderte produkter til eksternt marked falt til 122.000 tonn fra 123 tonn. Salg av automotive-produkter til eksternt marked havnet på 26.000 tonn mot 29.000 tonn.

Kraftproduksjonen havnet på 2.677 gigawattime og det er en nedgang på 19 prosent fra 3.294 i samme periode i fjor.

Usikre utsikter
Finanskrisen gjør at Hydro er sparsomme med utsiktene. Usikkerheten er stor og det gjør det vanskelig å love hva de kan levere.

- I øyeblikket er det globale forbruket av primæraluminium beregnet å øke med om lag fem prosent i 2008. Generelt kan finanskrisen få en betydelig negativ innvirkning på den globale etterspørselen etter aluminium på kort og mellomlang sikt, skriver Hydro.

Når det gjelder de andre områdene er heller ikke utsiktene særlig gode.

- Den tiltakende globale finanskrisen fører til betydelig usikkerhet i markedet, spesielt i de kapitalintensive transport- og byggesektorene, hvor vi venter å bli kraftig påvirket av uroen i kredittmarkedet, skriver Hydro.

Hydro ser også langt lavere kraftproduksjon i fjerde kvartal enn hva tilfellet var i første halvår. Det skyldes at nivået i vannmagasinene er lavere enn normalt.

- Produksjonsvolumene vil imidlertid også påvirkes av nedbør og kraftprisutviklingen i perioden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag