NA24.no

Bommert til én milliard

Sist oppdatert:
De investerte våre oljepenger i amerikansk gigant. Så raste kursen.

- Vi kommenterer ikke enkeltinvesteringer gjennom året, sier informasjonsdirektør Siv Meisingseth i Norges Bank til NA24.

NA24 - din næringslivsavis


Beslutning
I fjor sommer besluttet forvalterne av det norske folks pensjonspenger – Statens Pensjonsfond utland - å investere i det amerikanske forsikringsselskapet AMBAC Financial Group.

Forsikringsselskapet er notert på Wall Street, og ble kjøpte til 90 dollar stykket. Forvalterne betalte 196,5 millioner dollar for posten, som med dagens dollarkurs tilsvarer 1.065 millioner kroner.

Ambac Financial Group Inc.er et holdingselskap som tilbyr forsikringer, investeringsavtaler, og strukturerte obligasjonsavtaler.

Selskapet driver innen et segment av forsikringsbransjen som kalles «Monoline»-selskaper. Det er kredittforsikringsselskaper som forsikrer obligasjonslån. De garanterer utbetalinger av obligasjonspremie og renter.

Fritt fall
17. januar i år hadde kursen vært i fritt fall og falt helt ned til 4,5 dollar fra anskaffelseskostnaden på 90 dollar.

Torsdag står aksjekursen i 10,85 dollar. Investeringen har vært en kostbar affære for den norske stat og for deg. Den samme posten er i dag verdt 23,7 milloner dollar, som med dagens dollarkurs tilsvarer 128 millioner kroner.

Bare i denne aksjen gir det et papirtap på 937 millioner kroner i investeringen i Ambac Financial Group Inc.

Norges Bank eier 2,17 prosent av det med 2,2 millioner aksjer og er den 17. største aksjonæren.

En fattig trøst er at styret i Ambac tirsdag besluttet at aksjonærene får 38 øre i utbytte medio mars. Det blir 873.000 kroner i utbytte som tilsvarer 0,07 dollar per aksje.

Pengepung
Markedsverdien av Statens pensjonsfond - Utland var 1.932 milliarder kroner ved utgangen av september i fjor. I tredje kvartal i fjor var den samlede avkastningen på 1,2 prosent, tilsvarende 21 milliarder kroner målt i internasjonal valuta.

Den faktiske avkastningen på fondet var -0,17 prosentpoeng under referanseporteføljen som Finansdepartementet har definert. Det ble tilført 76 milliarder kroner til fondet i tredje kvartal i fjor.

Børsuroen skal ha kostet 102 milliarder kroner så langt, og neste investeringsoversikt kommer 4. mars i år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere