*Nettavisen* Økonomi.

Bommet på en desimal

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Det fikk dramatiske konsekvenser for Universtitetet i Oslo (UiO).

16.09.10 15:00

Torsdag ble Times Higher Educations liste over de 200 beste universitetene i verden publisert. Ved forrige rangering i 2009 lå Universitetet i Oslo (UiO) på 101.-plass.

Men det er verken dårlige lektorer eller studenter som skal ha skylden for at universitetet har blitt dyttet ut av topp 200-listen.

1800 ikke 18.000
- Det har oppstått en teknisk feil. Vi opererte med helt korrekte tall med desimaler. Men når disse ble sendt, forsvant en komma. 1800 ansatte ble til 18.000. Dermed ble det helt spinnville tall, sier kommunikasjonsdirektør ved UiO, Siv Nordrum til Nettavisen.

Times Higher Education skal ha basert på tall om at UiO skal ha ti ganger flere vitenskapelig ansatte enn det som faktisk er tilfelle. Dermed har dette ført til at den vitenskapelige produksjonen per ansatt fremstår som kunstig lav i forhold til det nivået den faktisk ligger på.

- Overraskende
- Det at vi falt helt ut av topp 200-listen til Times var overraskende, så derfor startet vi med et søk av hva som kunne ha skjedd. Vi har jo hatt en prominent plass, påpeker Nordrum.

Times Higher Education har tidligere møtt mye kritikk for den rangeringslisten. De har tatt til seg kritikken, endret metodene, og skiftet leverandør av tallmateriale. Disse skal ifølge kommunikasjonsdirektøren gi riktigere rangeringer enn tidligere.

- Derfor har vi vært ekstra spente på denne nye listen, sier Nordrum.

- Burde ha kvalitetssikret
- De gale tallene gjør at UiOs plassering i rangeringen som nå offentliggjøres er ugyldig og fullstendig misvisende, heter det i en pressemelding fra UiO.

- Både vi og Times burde ha kvalitetssikret disse tallene. Dette kommer ikke til å skje igjen, sier kommunikasjonsdirektør Nordrum.

Redaktøren av Times Higher Education, Phil Baty, har blitt gjort oppmerksomme på resultatene og har skrevet et brev til UiO.

- Vi undersøker nå dataene, og vi erkjenner at Universitetet i Oslo sannsynlig ville ha sikret seg en god posisjon på topp 200-listen, skriver han.

Kommunikasjonsdirektøren sier det er to prestisjefulle ranglister som universiteter, studenter og samarbeidspartnere følger med på.

- Den ene er Shanghai-rangeringen - her ligger vi på 75. plass- og så er det Times-rangeringen, avslutter Nordrum.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.