- Politikerne har funnet en lettvint måte å få trange budsjetter til å gå opp, sier leder Arne H. Jakobsen i den nye Folkeaksjonen NEI til mer bompenger i Grenland (FNBG).

Det som startet som en lokal folkeaksjon mot mer bompenger på Nord-Jæren, sprer seg til andre regioner.

- Målet her i Grenland er først og fremst å jobbe med å informere innbyggerne i Grenland om byvekstavtalene som snart vil bli innført av de lokale politikerene. Dette er en utvidelse av bypakken og legger til rette for enda strengere bom- og parkeringsrestriksjoner, sier lokallaget på Grenland.

Les også: Parti mot bompenger: - En ordning som kan stoppes

Sprer seg

Stavanger var den første kommunen der Folkeaksjonen NEI til mer bompenger (FNB) ble politisk parti. I dag har partiet tre representanter i Stavanger kommunestyre.

FNBG er det andre lokallaget utenfor Nord-Jæren som Folkeaksjonen etablerer. I sommer hadde FNB nok underskrifter til å bli et nasjonalt parti (les egen sak), og i august skrev Tønsbergs Blad at FNB Tønsberg var opprettet.

- Vi jobber med flere ulike kommuner, men utenom Nord-Jæren, Grenland og Tønsberg er det ikke offisielt andre steder ennå. Men flere kommuner er veldig nær å få det formelle igang, sier nasjonal talsperson Frode Myrhol til Nettavisen.

Han var med å starte folkeaksjonen i Stavanger som primært kjempet mot bompengefinansiering av Bymiljøpakke Nord-Jæren - en av mange bompengefinansierte bymiljøpakker i Norge.

- Politikerne begynner å forstå hvor usosialt bompenger er. Vi ser helt klart en positiv tendens, men vi skal fortsette å kjempe til vi får slutt på denne måten å skattelegge folk på, sa leder Frode Myrhol til Nettavisen.

Kostnadene øker

I Grenland er det satt opp 13 bomstasjoner. Pengene skal finansiere halvparten av Bypakke Grenland.

- Vi er ikke imot de bompengene vi har hatt i lengre tid, men vi ser nå at det tar helt av med finansiering via bompenger. I dag betaler mange cirka 1000 kroner i måneden i bompenger. Noen klarer det helt fint, men for mange, for eksempel enslige mødre og pensjonister, så er dette mye penger, sier Jakobsen i FNBG.

Han sier at interessen har vært stor etter etablering. De planlegger nå også å lage egne lokallag i Siljan, Bamle, Skien og Porsgrunn, samt en fylkesforening for Vestfold og Telemark.

At det hjelper å kjempe mot bompengefinansierte bypakker ble i oktober tydelig i Arendal. Der stemte politikerne ned forslag om bompengefinansiert bypakke etter lang tids planlegging.