NA24.no

Bomstasjon slått ut av tordenvær

Et lynnedslag 27. september slo ut bompengeinnkrevingen på Imarsundsambandet. Etter dette har driften vært ustabil og et ukjent antall kjøretøy har passert gratis.
Et lynnedslag 27. september slo ut bompengeinnkrevingen på Imarsundsambandet. Etter dette har driften vært ustabil og et ukjent antall kjøretøy har passert gratis. Foto: Heidi Antonsen Lura (Vest24)
Sist oppdatert:
... og dermed har et ukjent antall bilister sluppet igjennom gratis.

Nok en gang har bompengesystemet på Imarsundsambandet på Nordmøre fått seg en smell, skriver Vest24. I én måned har utstyret vært delvis ute av drift. Ingen vet hvor mange som har passert gratis.

Lynnedslag
Det var et lynnedslag 27. september som forårsaket problemene. Etter dette har bompengeinnkrevingen dels vært nede i perioder og dels vært oppe. Fortsatt er det ikke i stabil drift igjen.Det opplyser administrerende direktør Marius Maske i Vegamot til Tidens Krav. Det er dette selskapet som er driftsoperatør på Imarsundsambandet og som står for bompengeinnkrevingen.

Maske forklarer at lynnedslaget ga følgeskader som har gjort det nødvendig å skifte ut en rekke elektroniske komponenter etter hvert som det viste seg at de enten var ødelagt eller ustabile i drift.

Ikke hyllevare
Utstyret eies og driftes ifølge Maske av Statens vegvesen og de som har levert utstyret har visstnok hatt problemer med å skaffe disse på kort varsel.

– Dette er ikke hyllevare som det går an å skaffe i en fei, sier Maske. Han har foreløpig ikke mottatt informasjon om når det blir stabil drift igjen.

– Vet dere hvor mange kjøretøy som kan ha passert gratis i den måneden som nå er gått?

– Nei, noe antall kan jeg dessverre ikke oppgi, for det har vi rett og slett ikke.

– Vet du omtrent hvor mange kjøretøy som passerer bomstasjonen per døgn?

– Ja, statistikken jeg har, forteller at den gjennomsnittlige årsdøgntrafikken er på 453 små og store kjøretøy.

Uvisst om tap
Styreleder Hans G. Lauritzen bekrefter trøbbelet som oppsto etter lynnedslaget. Etter hva han har fått opplyst, har dette rammet utstyret som registrerer trafikken i den ene kjørefila, mens den andre skal være intakt.

Han er utålmodig etter å få utstyret i stabil drift igjen, og har klaget til Vegamot over at det tar så lang tid.

Han sier at han skjønner at feilsøking tar tid, men når feilen er funnet, må det gå an å få den reparert innen rimelig tid selv om komponenter må hentes fra utlandet.

Han vet foreløpig ikke hvor mye selskapet kan ha tapt på dette. Lynnedslag er en hendelse som det ikke går an å gardere seg imot, men han medgir at det er ergerlig.

Ikke første gang
Imarfinans har for øvrig opplevd liknende driftsavbrudd også tidligere. Våren 2010 var utstyret ute av drift i 12–15 dager, noe man den gang mente Vegamot burde oppdaget.

I desember i fjor forårsaket uvær et nytt driftsavbrudd. I ettertid lykkes man imidlertid å rekonstruere trafikkdata slik at bompenger kunne innkreves i ettertid av dem som hadde passert.

Om det samme er mulig også denne gang, gjenstår å se.

Les flere saker i Vest24


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere