*Nettavisen* Økonomi.

Bonanza på børsen

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Heftig oppgang på børsen etter forrige ukes mareritt.

08.09.08 12:35

Aksjemarkedet jubler over at noe av usikkerheten i finansmarkedene er avklart.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen på Oslo Børs stiger 4,39 prosent til 386,88 poeng.

Forrige uke var alt annet enn lystig. Drevet av fornyet uro og økende grad av usikkerhet ble det rundjuling for aksjonærene på børsen. Mye av årsaken stammet fra et fall på rundt 10 prosent i oljeprisen. Oslo Børs falt i forrige uke nærmere 13 prosent.

Tidenes redningspakke
Grunnen til at markedet nå jubler, er at det endelig har kommet en avklaring knyttet til trøblede boliglånsbankene Freddie Mac og Fannie Mae. Ikke uventet er det nå de amerikanske myndighetene som viser ansvar. De trer nå inn på eiersiden gjennom å yte finansiering på 200 milliarder dollar. Dette må til for å hindre at de to boliglånbankene ikke kommer i konflikt med gjeldende regler.

Etter store tap i tilknytning et råttent boligmarked har egenkapitalandelen erodert. Dermed har de hatt et desperat behov for kapitalinnsprøytning. Det har de nå sikret seg.

Avklaringen skaper lettelse og ellevill opptur på børsene.

- Fjerner mye usikkerhet
- Det er positivt fordi det tar bort mye av usikkerheten rundt det amerikanske kredittmarkedet. Og vi så jo effekten av det på børsene i Asia i natt også, sier analysesjef Kim Evjenth i Kaupthing til NA24.

Les mer: Tror på aksjeløft

Finans- og råvareløft
Det er et bredt løft i finans- og råvareaksjer som løfter stemningen fra start. Storebrand stiger 10,03 prosent til 43,35 kroner, mens DnB Nor stiger 6,36 prosent.

Oljeprisen stiger og oktoberkontrakten på nordsjøolje noteres mandag morgen opp 1,74 prosent til 105,89 dollar per fat. Det er ny orkanfrykt i Mexicogolfen som drar opp prisen.

Les mer: «Ike» drar opp oljeprisen

StatoilHydro stiger 4,18 prosent til 147,20 kroner, mens Seadrill stiger 6,48 prosent til 131,25 kroner. Gjødselkonsernet Yara er også med på oppturen, og noteres 6,34 prosent opp til 310,50 kroner.

Se innslag fra TV 2 Nyhetskanalen (saken fortsetter under):

261971

Børsene til himmels
Ute i Europa er det også store jubelscener.

I Tyskland blir DAX-indeksen sendt opp over 3 prosent, og får følge av FTSE 100 i London og CAC 40 i Paris som stiger rundt 2,5 prosent. Oppgangen i Norden er likevel størst. I Stockholm blir børsen løftet 4,3 prosent, mens København stiger 3,5 prosent. De finske aksjene på børsen i Helsingfors klatrer godt over 3,8 prosent.

Rally i Asia
Den sammenveide regionindeksen til Morgan Stanley steg med hele 5,54 prosent under mandagens handel i Asia. Etter fire dagers fall på rad forrige uke, tar indeksen seg dermed kraftig inn igjen.

Les mer: Se - børser til himmels

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.