NA24.no

Bonanzaen er over

Sist oppdatert:
Det slår supplyanalytiker fast.

OSLO KONSERTHUS (NA24): Utslagene av det kraftige oljeprisfallet og oljeselskapenes kutt i investeringsbudsjettene har nå begynt å slå inn i supplymarkedet, men effekten forventes å øke fremover som følge av bransjens plassering lenger ut i oljebransjens næringskjede.

NA24 - din næringslivsavis

Supplyanalytiker Rita Bollinger i meglerhuset RS Platou Markets sa på Marine Moneys Ship & Offshore Finance Forum torsdag at bransjen vil slite utover året og gjennom 2010. Hun ser først en økt etterspørsel i 2011. Verst ventes det å bli for subsea-fartøyene.

Har falt
RS Platou forventer imidlertid ikke et helt råttent marked, men ser for seg et middelcase.

Markedet viser allerede fall i de langsiktige ratene for ankerhåndteringsfartøyer (AHTS) og plattformforsyningsskip (PSV), samt en økende slakk i spotmarkedet i Nordsjøen.

Dette har ført til et fall i skipsverdiene på 10 til 20 prosent så langt i år, avhengig av segment, ifølge Bollinger.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Må fase ut
Fortsatt er ordrebøkene for bransjen enorme med omkring 700 supplyfartøyer i ordre, mot en flåte på 2.200 enheter. Håpet er at utfasing av eldre enheter fortsetter, omkring 40 prosent av dagens flåte er eldre enn 25 år.

Videre fortsetter nybyggene å bli forsinket, omkring 30 prosent av nybyggene har fått leveringstidspunktet skjøvet fra ett år til neste, men kanselleringene er fortsatt lave.

- Vi ser at en del av kundene sliter med finansiering, sier Bollinger.

Den store veksten i supplyflåten er også basert på å betjene alle de nye boreriggene som er i ordre. Bollinger pekte på at av de omkring 170 riggnybyggene som ligger i bøkene, er foreløpig kun tre kansellert.

Meget bekymret
Den delen av offshorefartøysektoren som virkelig bekymrer RS Platou Markets er subsea-markedet. Sektoren omfatter i dag omkring 250 fartøyer for undervannsarbeider og rørlegging, mens nybyggsordrene utgjør hele 50 prosent i forhold til eksisterende flåte.

- Vi er veldig bekymret for denne sektoren, og ser en rekke prosjekter blir utsatt, sier Bollinger.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere