*Nettavisen* Økonomi.

Bonde-forhandlinger fortsetter: – En kritisk fase

Bondeorganisasjonene og staten fortsetter dermed forhandlingene på grunnlag av statens tilbud på 295 millioner kroner i jordbruksforhandlingene. Bøndenes krav var på 950 millioner. Foto: (Arkivfoto)

Bondeorganisasjonene og staten har fortsatt ikke kommet fram til en enighet i jordbruksforhandlingene. – Vi er i en kritisk fase, sier Bondelagets leder Lars Petter Bartnes.

15.05.15 12:31

– Vi er i en forhandlingssituasjon og har nå en jobb i gjøre i vår egen delegasjon. Tiden vil vise om vi kommer fram til en enighet i dag, sier leder Bartnes på vei ut fra møtet med staten i 11.30-tiden fredag.

Han vil ikke gå inn på hvordan forhandlingene ligger an.

– Kan du si noe om stemningen på møtet?

– Vi er i en kritisk fase, der det er tøffe tak. Men det er vel slik det skal være mot slutten av disse forhandlingene, sier Bartnes til NTB.

Bondeorganisasjonene og staten fortsetter dermed forhandlingene på grunnlag av statens tilbud på 295 millioner kroner i jordbruksforhandlingene. Bøndenes krav var på 950 millioner.

Partene har dagen i dag på å bli enige i årets jordbruksoppgjør. Hvis det ikke blir enighet, går oppgjøret til Stortinget.

Vil forhandle videre

Leder Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag er klar for forhandlinger etter dagens møte.

– Vi er kampvillige. Det er ingen som gir seg før målstreken er der, sier hun.

Kommunikasjonssjef Lise Boeck Jakobsen i Bondelaget sier til NTB at de ønsker å forhandle videre på grunnlag av det reviderte tilbudet, og at de ikke ser det som noen sluttløsning.

Statens forhandlingsleder Leif Forsell sier imidlertid til Nationen at det reviderte tilbudet er ment som et grunnlag for en sluttløsning, ikke som et utgangspunkt for videre forhandlinger.

Krever inntektsøkning

Jordbrukets forhandlingsutvalg ble torsdag kveld forelagt et revidert tilbud som var 205 millioner høyere enn det første tilbudet. Rammen på det siste tilbudet fra staten utgjør en gjennomsnittlig inntektsøkning på 10.400 kroner, ifølge Bondelaget. Landbruket krevde opprinnelig en økning på 24.200 kroner per årsverk.

– Staten så vel selv at avstanden var for stor og kom med et revidert tilbud. For å gi alle bruk i Norge mulighet til å satse, både de mindre, mellomstore og store, er det viktig at inntektsavstanden blir redusert, sier Jakobsen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag