*Nettavisen* Økonomi.

Bøndene får over 10 prosents lønnsøkning

Foto: (Foto: Thinkstock)

Det betyr dyrere melk og andre varer for deg.

16.05.11 15:43

Staten og Norges Bondelag har inngått jordbruksavtale for 2011-2012. Rammen på årets jordbruksoppgjør er på solid 1,42 milliarder kroner.

Det som kan karakteriseres som tidenes oppgjør for bøndene, innebærer en inntektsøkning på 25.000 kroner. Dermed fikk bøndene 10,25 prosents økning i lønnen i årets lønnsoppgjør. Det er milevi over nivået til store deler av den norske arbeidsstyrken. Til sammenligning ga oppgjøret i offentlig sektor en ramme på 3,65 prosent.

Fikk bare halvparten
I utgangspunktet krevde imidlertid bondeorganisasjonene 2,6 milliarder kroner. Nå har de sagt ja til nesten halvparten.

- Under den rødgrønne regjeringen har jordbruket hatt en svært god inntektsutvikling. Årets avtale fører videre denne politikken. Medregnet årets avtale er inntekts-mulighetene i jordbruket øket med 110.000 kroner per årsverk, eller 70 prosent, i perioden 2006-2012, skriver landbruks-og matminister Lars Peder Brekk i en melding.

Forbrukerne får regningen
Regningen for bøndenes sterke inntektshopp må betales av norske forbrukere. Avtalen innebærer nemlig at matproduksjonsavgiften fjernes i statsbudsjettet for 2012, som har vært en subsidieordning for forbrukerne.

Avgiftslettelsen er på 615 millioner kroner, hvorav 280 millioner kroner gjelder norskproduserte varer.

Avgiftslettelsen fører til at det vil bli en liten prisvekst for forbrukerne, ca 0,7 prosent, skriver Brekk i meldingen

Effekten på forbrukerprisane kan bli rundt 1,6 prosent på melkeprodukter og egg, 1,1 prosent på kjøtt, 0,7 prosent på brød og kornprodukt, 0,6 prosent på frukt, poteter og grønnsaker.

Arbeidsgiverforeningen HSH mener målprisøkninger hvert år i jordbruksoppgjørene svekker en allerede dårlig konkurranseevne i norsk landbruksindustri. I avtalen som ble presentert mandag øker målprisene med 580 millioner kroner fra 1. juli 2011 og med ytterligere 280 millioner kroner fra 1. januar.2012.

- Norsk landbruksindustri tåler ikke flere prisøkninger på kjøtt- og meierivarer. Konkurranseevnen blir stadig dårligere og grensehandelen er økende. Den var i fjor på over 10,5 milliarder kroner, skriver direktør Thomas Angell i HSH i en melding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.