*Nettavisen* Økonomi.

Bøndene freser - men NHO hyller Listhaug

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug har hele tiden gitt signaler om at store endringer er på gang.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug har hele tiden gitt signaler om at store endringer er på gang. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Dragkampen er i full sving.

07.05.14 12:18

Staten la tirsdag frem sitt tilbud i jordbruksforhandlingene.

Les også: Her er Listhaugs tilbud
Les også: - Tilbudet er kritisk lavt

NHO Mat og Drikke mener regjeringen med sitt tilbud viser en tydelig retning i jordbrukspolitikken og at den forstår viktigheten av å ivareta matindustriens konkurransekraft.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tirsdag klokken 12 overrakte forhandlingsleder Leif Forsell tilbudet fra staten.


Les også: Bøndene krever 1,5 milliarder

- Styrker norske merkevarer
- Dette åpner for modernisering, er fremtidsrettet, effektivt og positivt for heltidsbonden – samtidig som det legger vekt på konkurransekraften i industrien, sier direktør Roald Gulbrandsen i NHO Mat og Drikke til Nettavisen.

- Hva er det viktigste for dere?

- Det viktigste for oss er alle de elementene som i sum gjør det mer attraktivt for norske matprodusenter å bli bedre – alt fra Grandiosa til Freia og Tine, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Roger Gulbrandsen i NHO Mat og Drikke er fornøyd - så langt.


- Mer robust
- Regjeringen sier klart og tydelig at konkurransekraften til matindustrien generelt, og RÅK-industrien spesielt, skal ivaretas. Det er vi veldig glad for, legger Gulbrandsen til.

Han gir regjeringen ros for mange gode forslag til forenklinger - og å prioritere heltidsbonden.

- Dette tilbudet styrker heltidsbonden og man legger opp til en profesjonalisering av jordbruket. Det mener vi er bra. Vi mener det vil gjøre hele verdikjeden enda mer konkurransedyktig, fortsetter Gulbrandsen.

- Lavere prisøkning enn tidligere år
- Hvordan vil dette slå ut positivt for forbrukerne?

- Dette er en lavere prisøkning enn tidligere år, og dessuten er retningen moderniserende, hvilket vi mener er utelukkende positivt, sier Gulbrandsen.

- Sikrer økt matproduksjon
- «Alle» er opptatt av økt matproduksjon. Vil tilbudet vi så i går, sikre det?

- Ja, jeg opplever at den retningen regjeringen legger opp til, gir et mer robust landbruk, og skaper mindre forskjell i politikken, sammenlignet med nabolandene våre. Vi tror det er riktig å legge vekt på noe større enheter – for å sikre flere heltidsbønder. Nettopp det vil sikre at vi bruker nok tid og har rett kompetanse, tror vi.

Her kan du fordype deg i detaljene i statens tilbud.

- Staten vil innføre et «Felles kvotetak for alle typer melkeforetak». Hva tenker du om det?

- Jeg tror det er nødvendig med endringer i kvotesystemet, hva angår taket - og den geografiske reguleringen. I dag er det underskudd på kvoter enkelte steder, så her er vi tjent med et mindre rigid system . Jeg synes det er positivt at regjeringen vil utrede dette, før de bestemmer seg, sier Gulbrandsen.

- Skaper usikkerhet
Tilbudet gir en økt totalramme på 150 millioner kroner.

- I vårt innspill ba vi om at budsjettstøtten opprettholdes på dagens nivå, vi registrere at det er et kutt på 250 millioner i tilbudet. Vi hadde helst sett at økningen i rammen hadde komme gjennom budsjettstøtte og ikke ved hjelp av målprisøkninger, sier Gulbrandsen -Frykter dere økt grensehandel?

- Nei, det er ingen grunn til å rope «ulv, ulv». VI finner ikke noe alarmerende i tilbudet fra staten – men vi er gjennomgående bekymret for økte priser og mener det er skadelig for hele næringen. Når pris-forskjellene øker, skaper det usikkerhet i forhold til konkurransekraft og sysselsetting, sier NHO-direktøren.

- Kjenner på smerten
- Hva synes du om den sterke misnøyen bondeorganisasjonene uttrykker?

-De ivaretar sitt mandat – og gir uttrykket for summen av signalene internt. Det ligger en tydelig retning med behov for omstilling i tilbudet – så det er ikke rart at flere kjenner på omstillingssmerte.

- Men en del bønder synes nok dette er spennende, og alle parter har virker klare for å bli enige i løpet av de neste ti dagene, avslutter Gulbrandsen.

Fristen for å bli enige er før17. mai.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.