*Nettavisen* Økonomi.

Bøndene svikter

Traktor og plog Foto: (Kverneland)

Investeringer i jordbruksmaskiner skaper hodebry for Kverneland.

29.10.09 12:38

Kverneland er blitt hardt rammet av finanskrisen. Lavere investeringer i jordbrukssektoren rammer produsenten av jordbruksmaskiner. I første halvår levde selskapet godt på en sterk ordrereserve, men ordreinngangen har falt betydelig.

NA24 - din næringslivsavis

Det har gitt utslag i tredje kvartal.

Resultat før skatt viser et underskudd på 11,9 millioner euro i tredje kvartal, og det er en forverring fra et underskudd på 5,4 millioner euro i samme kvartal året før.

Det ordinære driftsresultatet falt til minus 10,6 millioner euro fra minus 1,9 millioner euro i tredje kvartal i fjor. Før avskrivninger havnet driftsresultatet (EBITDA) på minus 8,3 millioner euro, mens de i samme kvartal i 2008 hadde null.

Driftsinntektene falt til 77,1 millioner euro fra 120,8 millioner euro

Kverneland skriver at det stor ovenfor en utfordrende markedssituasjon, med en særlig høy usikkerhet knyttet til utsiktene for resten av 2009.

- Våre salgsvolumer og resultater er forventet å bli betydelige under fjoråret. Markedsutsiktene for de kommende månedene og neste år forblir svakt, men positive fundamentaler i jordbrukssektoren og en gradvis forbedring av nøkkeldrivere for gårdbruksinvesteringer argumenterer for en gradvis markedsforbedring i løpet av neste år, skriver selskapet i resultatrapporten.

Selskapet har allerede slanket arbeidsstokken med flere ansatte. Kuttene har kommet innenfor både produksjonen og i administrasjonen. Samlet er antatt ansatte redusert med 320.

I tredje kvartal var kontantstrømmen negativ med 16 millioner euro. Så langt i år er kontantstrømmen fra driften vært positiv med 66,3 millioner euro, og samlet har selskapet hatt en kontantstrøm på 14,9 millioner euro i denne perioden. Ved utgangen av tredje kvartal hadde kontantbeholdningen vokst til 17,6 millioner kroner.

Aksjekursen faller 9,69 prosent til 4,10 kroner. Følg aksjekursen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.