Bondevik med brannfakkel i abortdebatten

- Det er ikke religionen som er roten, men de som misbruker religionen, sier Kjell Magne Bondevik.

- Det er ikke religionen som er roten, men de som misbruker religionen, sier Kjell Magne Bondevik. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

- Jeg blir oppgitt at noen neglisjer at det er snakk om et gryende menneskeliv og bare gjør det til et spørsmål om at kvinnen må bestemme over sin egen kropp.

03.11.14 22:07

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik er utdannet teolog og prest. Han er ikke bekymret over fremtiden til den norske kirke, selv om medlemsmassen er synkende.

- Det er fremdeles 80 prosent som er medlem. At det er blitt noen færre medlemmer av den norske kirken bekymrer meg ikke. Det at det kommer flere religioner, bidrar bare til å utfordre den norske kirken, og gjør den mer åpen og levende. Det er bra, sier Bondevik til Nettavisen.

- Men trenden er negativ. Og flere nye nordmenn er ikke kristne. Bekymrer det deg?

- Det er fordi vi skal ha en human flyktnings- og asylpolitikk. Det synes jeg beriker det norske samfunnet. Det har også gjort noe som jeg synes er interessant. For 20 år siden sa mange at religion kom til å spille en mindre og mindre rolle i et sekulært samfunn. De tok feil. I dag spiller den både på godt og vondt, en enda større rolle, både i Norge og internasjonalt, sier Bondevik.

Religion roten til mye elendighet?
- Men det er roten til mye elendighet også?

- Det er ikke religionen som er roten, men de som misbruker religionen. Folk snakker om Gud og Jesus mer i det offentlige rom. Folk bærer korset og hijab. Religion er der. Det er flott, sier Bondevik.

- Da kommer man inn på noe som er viktig for mange unge. Homofile ekteskap og abort. Der er du relativt liberal?

- Det ønsker jeg ikke å snakke om, men jeg må bare konstatere at når det gjelder abort, så er det bred enighet om å verne om livet fra unnfangelse til død. Det jeg blir litt oppgitt over i abortdebatten er når noen neglisjerer at det er snakk om et liv, et gryende menneskeliv og bare gjør det til et spørsmål om at kvinnen må bestemme over sin egen kropp, sier Bondevik.

Utrorykter
Kjell Magne Bondevik fortalte i «Det store intervjuet» lørdag veldig åpent, om hvordan han håndterte det vanskelige utroskapryktet om at han var faren til en sine ministeres barn, samt hvordan tiden rett i forkant og etterkant var, da han gikk på en ordentlige psykisk smell da han var statsminister.

- Da jeg fikk et par brev, var det enklere på en måte. Da viste jeg det bare til kona, men det var ubehagelig, sa Bondevik.

Det gikk så langt at en journalist til og med ringte sykehuset hvor Arnstad fødte, og utga seg for å være en doktor, i håp om at han kunne få utlevert navnet på barnefaren. Det gikk ikke.

LES HER: - Jeg viste kona brev om utrorykter

LES OGSÅ:

- Innvandringspolitikken er for streng

Nå kan du legge igjen lommeboka hjemme

Statoil presenterer gigatall for Johan Sverdrup

Peter mot 20 millioner


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.