NA24.no

(Scanpix)

Bonusbonanza i USA

Ferrarier, luksusreiser, privatfly og leiligheter til titalls millioner er bare noe kjempebonusene benyttes på.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Ettersom verdens mest kjente indeks, Dow Jones, har satt flere nye og historiske rekorder i løpet av høsten har også meglerhusene håvet inn. Dette gjenspeiler seg i form av enorme bonuser som i disse dager blir fordelt på diverse meglere, analytikere og andre tallknusere.

NA24 - din næringslivsavis

Enorme meglerhus som Goldman Sachs, Lehman Brothers og Morgan Stanley er ikke fremmed for å betale ut bonuser i stor skala. Derimot er det litt uvanlig at bonusene er så høye som 60 millioner dollar, og forvaltere av hedgefond og private kapitalfond kan cashe inn enda større beløp, ifølge heraldtribune.com. For eksempel hadde Morgan Stanlet tidenes beste kvartalsresultat noensinne i årets fjerde kvartal.

«Lekepenger»
Årets vannvittige bonusutbetalinger har revitalisert enkelte av de amerikanske luksussegmentene. For eksempel dalte leilighetssalget på Manhattan med 17 prosent i årets tredjekvartal, men etter at bonusene har blitt utbetalt har rikingene fått øynene opp for de ekstremt dyre leilighetene. Eiendomsmeglerne rapporterer at etterspørselen av leiligheter til over 50 millioner kroner stykket eksplodert. Pågangen etter leiligheter til hele 150 millioner kroner har også økt betraktelig.

- Vi elsker hedgefond, de er våre favorittmennesker. De føler ikke at pengene er ekte og de har ingenting i mot å bruke dem – de har ingenting imot med å by 500.000 til en million dyrere leiligheter, sier Michele Kleier presidenten i eiendomsmeglerfirmaet Gumley Haft Kleier til heraldtribune.com.

Men det er ikke bare eiendomsmeglerne som merker at unge og vellykkete Wall Street-aktører håver inn gedigne summer. Blant annet forhandlerne av luksusbiler har merket en stor pågang. Blant annet har flere nå kastet seg over den begrensede utgaven av Ferrari 5999 GTB Fiorano. Den er så etterspurt at det i Manhattan allerede finnes en venteliste på hele 50 stykker. Forhandleren derimot regner med at han bare vil motta en av disse.

Etterspørselen etter privatfly har også eksplodert. Flere benytter årets store overskudd til å investere i luksus neste år. Blant annet er pågangen etter såkalte luksusflykort, der reisene er forhåndsbetalte, steget markant.

Mye av årsaken til at bonusene har blitt så enorme skyldes at de store meglerhusene føler en overhengende frykt om at deres dyktigste ansatte kan bytte jobb. Det finnes blant annet flere hedgefond som er villige til å hoste opp enorme summer for å sikre seg de mest vellykkede.

Sikrer fremtiden
Men ikke alle på Wall Street mottar bonuser på flere hundre millioner kroner, og heller ikke alle har like dårlig tid på å svi dem av heller.

En gjennomsnittlig daglig leder på Wall Street mottar mellom en og tre millioner dollar i bonus i år. Og flere av disse bonusutbetalingene finner veien til banken fremfor til Ferrari-sjappa.

For som flere har opplevd før etterfølges sterke børstider ofte av svakere år og kanskje nedgangsperioder.

Gode tider i Norge
Også her hjemme rapporteres det om gode tider. Meglerhusene har lagt bak seg det mest lønnsomme året på Oslo Børs noen sinne, og pengene yngler.

- Aksjemarkedet har vært eventyrlig. Emisjonsmarkedet strålende. I tillegg har det vært mange nynoteringer og stor aktivitet innen fusjoner og oppkjøp, sier sjefen for DnB Nor Markets, Ottar Ertzeid til Finansavisen.

De andre store meglerhusene er også i ferd med å legge bak seg tidenes mest lønnsomme år.

- Det er det ingen tvil om. Fjoråret var bra, men 2006 har vært markant mye bedre, sier Carnegie-sjef Anders Onarheim.

Ifølge Finansavisen skal Carnegie og SEB Enskilda ha mer enn doblet resultatet fra megler- og corporatevirksomheten i år, fra rundt 600 millioner kroner i fjor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere