NA24.no

Bonusfest for meglerne

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Aksjemeglerne har tunge dager i markedet, men flere kan glede seg over å ringe kontofonen i påsken.

En gjennomgang NA24 har foretatt i meglerbransen viser at 2007 var et fantastisk år for aksjemeglere og finansielle rådgivere innen oppkjøp, emisjoner og børsnoteringen. Rekordene for bonusutbetalingene ble pulverisert.

NA24 - din næringslivsavis

NA24 er kjent med at enkelte høyprofilerte meglere har fått en garantert bonus for 2007 på over svimlende 40 millioner kroner. Etter hva NA24 erfarer skal Enskildas corporate finance-medarbeider Bård Bjølgerud, som blant annet skrudde sammen flere store eiendomsprosjekter, ha fått vite i fjor at han i 2007 ville få en bonus på over 40 millioner kroner. Vel å merke dersom han ble i Enskilda.

- Denne type spørsmål kommenterer jeg ikke, svarer Bjølgerud når NA24 spør om hans bonus i 2007.

Også sjefen for DnB Nor Markets, Ottar Ertzeid, merket de gode tidene. Han tjener mye mer enn sjefen.

Harde tider kommer
Men det er alt annet enn lett å være megler fortiden. For det første er det særdeles høy volatilitet: aksjekursene kan en dag falle kraftig og neste dag stige tilsvarende om ikke mer. Dette gjør det ekstra risikabelt å være i markedet. Dessuten har mange kunder brent seg alvorlig på pungen fordi deres posisjoner har vært lånefinansiert. Men flere av Oslos aksjemeglere kan trøste seg med at det raser innhyggelige bonuskroner på konto.

Også innenfor Corporate Finance har det vært høy aktivitet gjennom 2007, men markedsuroen har fått selskapene som vurderer å hente penger, kjøpe opp konkurrenter eller gå på børs til å tenke seg ekstra mye om. Det vil gå ut over lønnsomheten, og dermed bonusen, til meglerne for inneværende år.

Fantastisk i ABG
I meglerhuset ABG Sundal Collier var 2007 nok et fantastisk år, og faktisk enda bedre enn 2006 som betegnes som toppåret i norsk børshistorie. Meglerhusets fantastiske utvikling førte til at bonusen til partnerne og ansatte steg med 20 prosent.

I fjor var bonusutbetalingen til ansatte i Sundal Collier på utrolige 860 millioner kroner. Ved utgangen av året var det 287 ansatte i meglerhuset til Jan Petter Collier. Dermed var bonusen pr. ansatt på hele 3 millioner kroner. I ansattelisten er sentralbordfolk og andre folk som ikke er direkte involvert i meglervirksomheten inkludert. Aldri tidligere har folkene til Collier fått så store bonuser som i 2007.

- Hva tror du om markedet nå, Collier?

- Det er stor usikkerhet i markedet. Volumene er redusert og aktivitetene er lavere, sier Collier til NA24, og han venter lavere bonusutbetalinger til sine medarbeidere i 2008.

Rekordbonus i 2007
Norges største meglerhus, SEB Enskilda, opplevde en meget turbulent tid våren 2007. Da hadde flere av nøkkelpersonene i selskapet, blant annet corporate sjef Petter Bakken og toppsjef Mads H. Syvertsen, brutt ut for å etablere Arctic Securities.

Etter det NA24 erfarer klasket ledelsen i meglerhuset til med en lovnad til de ansatte: Bonusen for 2007 blir på 150 prosent av det den var i 2006. Da hadde man allerede en god pekepinne på hvordan året var, og for å sørge for at de ansatte visste hva man har og ikke hva man får, skapte man ro i rekkene.

Men dette vil ikke adm. direktør Hans Henrik Klouman eller analysesjef Atle Vereide kommentere, annet enn de forteller at alle ansatte hadde en god visibilitet for 2007.

Og 2007 var et hyggelig år for SEB Enskilda. Selskapet holdt seg på toppen av meglerstatistikken på Oslo Børs, og rådgivningsoppdragene innenfor emisjoner og børsnoteringer var mange.

Må jobbe for pengene
Verken Vereide eller Klouman vil ikke gi spesifikke tall på hvor mye som er betalt ut i bonuser til de ansatte. Men selv om millionene drysser så er det mye arbeid bak.

- Det er en klar sammenheng mellom hva man leverer og hva man får, sier Klouman til NA24.

Samler ikke inn tall
2005 var det siste året Norges Fondsmeglerforbund samlet inn informasjon om blant annet aksjemeglernes lønninger. Nå er det media som har overtatt oppsynet med dette.

- Hvert år på høsten legger media ut lister med aksjemegleres inntekt. De ligningstallene som ble lagt ut for 2006 - og 2006 var et utrolig bra år for meglerbransjen - viser at summen av lønn og bonus ikke var noe dårligere enn i 2005, som da var et rekordår. Så 2006 var sannsynligvis enda bedre, sier Per Broch Mathisen, administrerende direktør i Norges Fondsmeglerforbund.

- Våren 2007 begynte veldig bra, men aktiviteten som har skaffet de store inntektene stoppet delvis opp om sommeren. 2007 vil neppe bli på nivå med 2005 og 2006. Så det er magrere tider i meglerbransjen, sier Broch Mathisen.

- Vi har hørt historier om meglere som tilbys 40 millioner kroner av arbeidsgiver for å bli i jobben.

- Disse historiene dukket opp i media våren 2007. Jeg har ikke hørt om slike ting nå i 2008 og det er gjerne om våren, i forbindelse med at bonus utbetales, at man hører slike historier, sier Broch Mathisen.

Årsaken er at man risikerer å miste bonusen dersom man skifter jobb før den er utbetalt. Dermed tilbyr ofte ny arbeidsgiver kompensasjon for bonusen.

- Hvilken konsekvens har dette for årets lønnsoppgjør mellom LO og NHO?

- Det har ingen konsekvens. Man spiller på helt andre baner. Aksjemeglere får deler av overskuddet i bedriftene. Meglerfirmaer har prinsipp om lav lønn, men med overskuddsutbetalinger oppå dette, sier Broch Mathisen.

Noen blir glad for feriepenger
Det er ikke bare jubelhistorier i den norske meglerbransjen fra i fjor. Det var en rekke av de nystartede og etablerte meglerhusene som merket fallet i antallet corporateoppdrag.

Verst var det trolig for eks-meglerne i Terra Securities. Der jubles det i disse dager mer over at feriepengene er kommet på kontoen, enn fete bonuser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere