NA24.no

Bonusmilliardene flyter

Pengene går til hus, leiligheter, smarte biler, smykker og fettsuging.

LONDON (NA24): - Jeg vil enten kjøpe en leilighet i Courcheval eller en villa i Sør-Frankrike – eller kanskje begge deler.

- Hva med Ferrari? spurte hans kollega.

- Og en Ferrari, bekreftet førstnevnte.

NA24 - din næringslivsavis

Denne samtalen ble overhørt i en heller snobbete bar og er en bekreftelse på hvilke summer som i januar og februar havner på bankkontoer til aksjemeglere, analytikere og bankfolk som jobber i City, Londons finanssenter.

Hver eneste dag forvalter disse menneskene milliarder av pund. Som et resultat av vel utført jobb ender noen opp med årlige bonuser på størrelse med det vanlige folk tjener i løpet av et langt liv.

Årets bonuser blir ekstra store, anslagsvis 10 milliarder pund, eller 120 milliarder kroner. I løpet av de neste ukene vil flertallet av de 350.000 som jobber i City, marsjere inn på kontoret til sine respektive sjefer for å få overlevert en konvolutt med sjekk og et beløp som kan være opp til ti ganger større enn personens årlige lønning. Ifølge en undersøkelse vil 4200 ansatte i City motta en sjekk som er større enn 13 millioner kroner.

Svært få norske
- Nei, jeg vil ikke uttale meg om lønn eller bonuser, sier en norsk megler som jobber for en av de store finansinstitusjonene i City. NA24 har vært i kontakt med tre nordmenn som jobber i City, men informasjonen er heller sparsom. Publisitet om lønninger og bonuser er noe man ikke søker i denne bransjen.

Etter det NA24 erfarer, er det kun tre norske meglere i City som normalt får utbetalt riktig store bonuser. De fleste nordmenn i City er nybegynnere som må vente og slite for store bonuser i fremtiden. Men det skal være en nordmann som ifølge rykter får utbetalt en årlig bonus på om lag 80 millioner.

Et resultat av store utbetalinger av bonuser blir økning i huspriser, spesielt i områder som Chelsea og Kensington der boligprisen allerede er skyhøye.

Erfaringsmessig blir bonus-utbetalinger brukt så fort som mulig, og spesielt eiendomsmeglere står klare med hus og leiligheter til salgs - både i London og andre steder på kloden.

Mye kontakter – liten tid
En megler sier det slik:

- Nå ser folk etter boliger som koster en million pund eller mer, og etterspørselen kommer fra de i 30- og 40 årene. De som kommer til oss har tydeligvis mye kontanter og lite tid. Mange er nærmest desperate etter å kjøpe eiendommer. Derfor går hus og leiligheter ofte 20 prosent over prisen som ønskes av selger.

Bilforhandlere i London går også lyse tider i møte. Spesielt er køene for prøvekjøring hos forhandlere av Porsche og Maserati blitt større i det siste. Og i Londons gater ser du ofte slike unge «testkjørere», menn som ser ut som om de knapt er gamle nok til å ha førerkort.

Men fine biler er bare en begynnelse. Neste store utlegg kan bli til en leilighet i New York, en villa i Sør-Frankrike eller en gård på landet. Eller hva med en ny Rolex med diamanter - en gave til kjæresten eller kona, som sannsynligvis har vært noe forsømt i løpet av dette året.

Plastisk operasjon
La oss heller ikke glemme den nye trenden når det gjelder investering i eget eller ektefellens utseende etter et godt år i City. Booking av avtaler hos de som utfører plastisk kirurgi og fettsuging øker på denne tiden av året. Kvapsete menn dukker plutselig opp med et utseende som om de har vært seks måneder i et treningsstudio. Virkeligheten er gjerne at de har vært under kniven og brukt 50.000 eller helst mer på å gjenopprette kroppen.

Nærmest alle ansatte i et meglerhus eller banker får utbetalt en eller annen form for bonus. Men mammutsjekkene havner hos meglere og toppsjefer, de som bringer inn de store inntektene. De som gjør det aller best forventer sjekker på flere titalls millioner – utbetalt i engelske pund.

Selv om dette er en jobb som ofte karakteriseres som et rotterace, er det et fåtall som slutter før de er 40. Selv om de har tjent nok penger, er jobben og omstendighetene som en form for rus. Man blir avhengig. Få vi gi opp rusen – og slett ikke de store bonusene.

- Mange bruker alt de tjener av en veldig høy fast lønn og investerer bonuser i alt fra eiendommer til luksus-ting, sier en megler som vil være anonym.

Feiringen
Samme dag bonuser blir annonsert, er de beste klubbene i London fullpakket med meglere og bankfolk fra sen ettermiddag til tidlig morgen. Under feiringen blir det ikke spart på noe. VIP-rommene blir først opptatt og for de såkalte lap-danserne på klubbene er dette selve julaften. Champagnen flyter og neste dag er alle enige om at det var en fin fest. Ingen snakker høyt om bonusens størrelse.

I ukene før bonus-utbetalinger foregår det en psykologisk krigføring i City-bedriftene. Avdelings-ledere prøver å snakke ned forventningene. Dette er en tradisjon som har å gjøre med grådighet og frykt, som så mye annet i City. De siste årene har vært eksepsjonelt gode og bankene opererer med framgang også for første halvår 2007. Derimot knytter det seg mer usikkerhet til andre halvår.

Noen vil likevel oppleve skuffelsen ved å få lavere bonuser i år, et resultat motivert av for mange og for store overbetalinger for et år siden. En annen lunken forklaring er at ledelsen i banker vil sende ut et signal til ansatte som ikke leverer – varsle at enten må de skjerpe seg eller forsvinne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere