*Nettavisen* Økonomi.

Bonussjokk i krisebank

Foto: (Scanpix)

Flere tusen ansatte har bonuspenger i vente.

22.01.09 12:04

Krisebanken Northen Rock ble først nasjonalisert, nå skal de ansatte motta bonus, ifølge britiske medier.

NA24 - din næringslivsavis

Etter å ha mottatt 26 milliarder pund, om lag 250 milliarder kroner, i kriselån fra britiske myndigheter, har det blitt vedtatt at de ansatte skal få utbetalt en bonus tilsvarende ti prosent av lønnen.

Utbetalingen er et ledd i en insentivplan for bankens 4.500 ansatte, der tanken er at bonusen vil bidra til å øke inntjeningen slik at lånet fra myndighetene kan bli tilbakebetalt hurtigere. Mesteparten av de ansatte kan vente seg bonus.

Bonusutbetalingen kommer etter at banken har klart å holde en tidsfrist på å betale inn en fjerdedel av kjempelånet. Så langt har banken betalt tilbake halvparten av lånet fra myndighetene og det er ventet at en lignende bonus vil bli utbetalt når tre fjerdedeler er tilbakebetalt.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Det er anslått at bonusutbetalingene de ansatte kan vente seg totalt vil havne på 8,8 millioner pund, om lag 84 millioner kroner etter dagens kurs.

Ny krisepakke
Bonusmeldingen kommer kun dager etter at Storbritannias finansminister Alistair Darling mandag annonserte den andre krisepakken for engelske banker på tre måneder.

Her kom det fram at myndighetene reverserer planene om å redusere utlånene til Northern Rock, og at banken vil betale tilbake de statlige lånene i et lavere tempo enn opprinnelig planlagt, slik at selskapet kan gi flere briter huslån i Storbritannia.

Antallet nye huslån i Storbritannia i november var på det laveste nivået siden 1999.

Les mer her: Ny krisepakke til bankene

Motstandere
Men selv om mange tusen bankansatte har fått en gladmelding prøver politiske krefter å velte utbetalingene.

- Dette bringer det verste fra City-bonuskulturen til et offentlig organ. Dette er en ekstraordinær handling fra en statlig eid bank som fortsatt skylder skattebetalerne penger. Når millioner av mennesker risikerer lønnskutt eller arbeidsledighet er det uforsvarlig. Myndighetene må komme og stoppe dette nå, sier Vince Cable, hos liberaldemokratene, ifølge Daily Record.

Da Northern Rock først ble reddet av myndighetene i 2007 satt de på nesten en femtedel av all boligfinansiering i Storbritannia. Men i motsetning til sine konkurrenter var de ikke like dyktige til å ta inn innskudd, noe som tvang Northern Rock til å skaffe kapital via pengemarkedene.

Les mer her: Britisk storbank reddet i natt

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.