NA24.no

Bonussmell for meglerkjempe

Foto: Håkon Mosvold Larsen (SCANPIX)
Sist oppdatert:
ABG Sundal Collier merker finanskrisen på kroppen.

Finanskrisen har slått hardt ut på inntjeningen til et av Norges største meglerhus. ABG Sundal Collier opplevde at oppdragene bremset opp og at aktiviteten på meglerbordet har blitt langt lavere. Samtidig gikk de på en smell i forbindelse med investeringen i det skandalebefengte svenske meglerhuset Carnegie.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Bonus og overskudd til partnerne falt i fjerde kvartal til 40,4 millioner kroner fra 272,6 millioner i samme periode året før. Nedturen skyldes at inntektene har falt med 61 prosent. I løpet av de tre siste månedene av 2008 sank driftsinntektene til 259,1 millioner kroner fra 666,7 millioner kroner i tilsvarende kvartal i 2007.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Inntektene svinner
Meglerbordet dro inn 117 millioner kroner i inntekter i fjerde kvartal. Det er tilnærmet en halvering fra 228 millioner kroner sammenlignet med samme periode året før. For året ble inntektene fra aksjehandel redusert med 25 prosent.

Verre er nedgang innenfor corporate finance der inntektene sank til 122 millioner kroner i tremånedersperioden. I fjerde kvartal 2007 lå inntektene på 424 millioner kroner innen denne virksomheten, og det innebærer at inntektene ble redusert med 71 prosent. For året ble inntektene redusert med 55 prosent.

Driftsresultatet før bonus ble på 91,6 millioner kroner fra 517,2 millioner, mens etter bonus falt driftsresultatet til 51,2 millioner kroner fra 244,6 millioner kroner.

Investeringen i Carnegie og noen andre mindre investeringer påførte ABG Sundal Collier medførte et tap på 382 millioner kroner.

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

Det ga et resultat før skatt som viser et underskudd på 319,5 millioner kroner mot et overskudd på 278,7 millioner kroner i fjerde kvartal 2007.

Kutter staben
I det siste avsluttede kvartalet måtte 26 personer forlate selskapet i et ledd for å bedre lønnsomheten ved å få ned kostnadene.

Nå risikerer flere av de ansatte å stå uten jobb. ABG Sundal Collier har intensjonen om å redusere antall ansatte med 10 prosent i løpet av første halvår. Samtidig skal de kutte kostnader på andre områder.

- Vårt mål i de gjeldende markedsforholdene er å få de ordinære årlige driftskostnadene ned til et nivå på 550 millioner årlig med vår gjeldende forretningsmodell og oppbygging, skriver selskapet i sin resultatpresentasjon.

Styret foreslår et utbytte til aksjonærene på 0,50 kroner per aksje.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere