*Nettavisen* Økonomi.

Bookingen svikter for Hurtigruten

IDYLLISK: Dette får Ranveig og samboeren oppleve på Grønlandscruise med Hurtigruten. Foto: Thomas Mauch (Hurtigruten)

- Det vil ta noe tid å skape tilfredsstillende lønnsomhet. Underskudd på 133 mill.

14.05.09 08:44

Det vil ta tid før Hurtigruten er tilbake på lønnsomt spor, er beskjeden fra selskapet når de torsdag legger frem regnskapet for første kvartal.

NA24 - din næringslivsavis

Regnskapet viser, som vanlig, et kraftig underskudd for første kvartal. Likevel er tallene noe bedre enn samme periode i fjor. Underskuddet før skatt for den delen av virksomheten som skal videreføres ble på 172,4 millioner kroner. I fjor ble underskuddet på 214,7 millioner kroner.

Vanskelig å snu
Og nå varsler Hurtigruten at det vil ta tid å snu skuta.

- Det er styrets oppfatning at det vil ta noe tid å skape tilfredsstillende lønnsomhet i Hurtigruten spesielt når markedet er så vanskelig som nå. Den finansielle plattformen som nå er skapt, gir imidlertid et godt grunnlag for å gjennomføre resten av det programmet som skal gi et fokusert og lønnsomt Hurtigruteselskap. Programmet gjennomføres som planlagt og restruktureringen vil prege hele 2009 og deler av 2010, skrives det i styrets beretning i kvartalsrapporten. .

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Bedring
Etter skatt ble resultatet 97 millioner i underskudd for første kvartal, en bedring på omtrent 60 millioner kroner fra året før. Grunnen til bedringen er at selskapet har solgt reisebyråer, og får en salgsgevinst på det. Samtidig har Hurtigruten også økt kontraktsinntektene, og fått leid ut et skip til «flytende hotell» i forbindelse med oljeleting i nord.

Men selskapet varsler i resultatrapporten at det kan bli trøblete fremover.

- 2009 blir et krevende år. Global markedsuro gir færre passasjerer og lavere priser. Betydelige markedstiltak er iverksatt og intensiveres ytterligere for å sikre volumene best mulig i 2009, skrives det i rapporten.

Lavere booking
Driftsinntektene i første kvartal endte på 552,2 millioner kroner, mot inntekter på 558,9 millioner samme periode i fjor. Driftsresultatet endte på -116,4 millioner kroner, mot et driftsunderskudd på 162,9 millioner i fjor.

- Selskapet merker at det er stor usikkerhet i markedene, og bookingsituasjonen er vanskeligere enn for et år siden. Per 1. mai er det booket 4,7 prosent færre rundreisepassasjerer for året enn på samme tid i fjor, og prisene er lavere. Svikten er stor i USA, Storbritannia og Frankrike, mens de største markedene Tyskland og Norden viser bookingtall på nivå med fjoråret, skriver selskapet.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag