*Nettavisen* Økonomi.

Border båt i Oslofjorden

Aksjonister fra Stopp Giftdumpingen i Oslofjorden bordet klokken 05.00 lekteren som skal pumpe giftslam til bunnen av Oslofjorden.

23.02.06 09:22

De tre aksjonistene som har bordet lekteren, er Jørgen Andersen, Nina Hanssen og Knut Chr. Hallan. De vil bli på lekteren til de blir fjernet.

De protesterer mot at Oslo Havn planlegger å pumpe slam som fjernes fra fjorden for å gjøre plass til den nye senketunnelen tilbake til havbunnen.

- Vi håper miljøvernministeren nå våkner. Hun har gjort nok tabber, sier Knut Chr. Hallan til TV 2 Nettavisen.

- Usikkert eksperiment
Organisasjonen han representerer aksepterer ikke at Oslofjorden skal bli brukt i det de kaller et høyst usikkert eksperiment, der giftig slam skal legges tilbake på havbunnen.

- Dette er noe vi brenner for. Det finnes alternativer, men dette går kun på penger. For den samme summen som oljefondet tar inn på en time, kunne dette slammet vært flyttet til Holmestrand, sier han.

Han kritiserer regjeringen for å kjøpe strandlinje på Bygdøy til 30 millioner, men ikke være villig til å flytte giftslam ut av indre Oslofjord.

Bjørnøy reagerte
Tidligere har det vært klart at Oslo havn ikke vil dekke til bunnen i Oslofjorden med rene masser etter at giftig leire blir gravd opp - noe som kan gjøre bunnen ti ganger giftigere enn tidligere.

Om kort tid starter arbeidet med å fjerne inntil en million kubikkmeter av den sterkt forurensede leiren i indre Oslofjord.

Ifølge Statens forurensingstilsyn (SFT), må bunnen dekkes med nye rene masser for å hindre spredning av miljøgifter. Men Oslo havn vil ikke dekke til bunnen med rene masser etter at mudringen er ferdig.

Det har fått miljøvernminister Helen Bjørnøy til å reagere.

- Oppryddingen i Oslofjorden er nødvendig, og det er en forutsetning at den dekkes til med ren masse, både i selve deponistedet der det skal ned i jorda og i opprydningen i Oslofjorden ellers. Det er en forutsetning SFT har stilt, og som jeg forutsetter blir gjort, sa Bjørnøy til TV 2 Nyhetene da dette ble kjent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.