*Nettavisen* Økonomi.

Bordet konvoi: - 16 ble drept

Foto: (YouTube)

16 personer ble drept og 30 skadd da den israelske marinen bordet hjelpekonvoien på vei mot Gaza. Her kan du debattere hendelsen!

31.05.10 13:57

- 16 personer ble drept og 30 skadd da den israelske marinen bordet hjelpekonvoien på vei mot Gaza, melder israelsk radio, ifølge Al Jazeera.

Den israelske hæren hevder soldatene ble angrepet med kniver. En av passasjerene skal også ha tatt ett av geværene til soldatene.

- Menneskene om bord på skipene var veldig, veldig voldelige mot soldatene, sier talsmann for den israelske hæren, oberstløytnant Avital Leibovich, til nyhetsbyrået AFP.

Det var om lag 600 mennesker om bord i skipene.

- Noen nordmenn
Flere nordmenn var om bord på hjelpekonvoien «Freedom Flotilla» da israelske soldater bordet skipene, som frakter humanitær bistand til Gazastripen.

- Vi har ikke fått noen melding om at nordmennene skal være skadd eller drept. Utover det vet vi lite om situasjonen, sier pressevakt i UD, Bjørn Svenungsen, til Nettavisen.

UD ønsker derimot ikke å bekrefte hvor mange nordmenn som er om bord i konvoien.

- Det er noen, men det er ikke et stort antall, sier Svenungsen.

- Vi var fem
Rødts Erling Folkvord er en av Palestina-vennene som skulle ha deltatt i konvoien, men han ble stanset av kypriotisk politi.

- Vi var fem nordmenn som deltok. Jeg var den eneste som ble stoppet, selv om dette var klarert med Europa-parlamentet, sier Folkvord til Nettavisen.

Har du tips om saken? Send SMS eller MMS til 2242 - merk «tips» - eller send e-post til vaktsjef@nettavisen.no

Rappellerte ned
Ifølge tyrkisk CNN rappellerte israelske soldater ned fra helikoptre og ned på dekk, og åpnet ild på passasjerene, melder CNN.

Al Jazeeras reporter Jamal Elshayyal, som er om bord på Mavi Marmara, bekrefter at israelske soldater skjøt på passasjerene.

Bordingen skal ha skjedd i internasjonalt farvann mer enn 65 kilometer utenfor kysten av Gaza. Free Gaza Movement, som organiserer nødhjelpen, sier at skipene nå blir tauet til den israelske byen Haifa.

Utenriksdepartementet forteller at norske ambassadefolk skal forsøke å ta imot nordmennene når de ankommer Haifa.

10.000 tonn med nødhjelp
Skipene frakter 10.000 tonn med bistand til Gaza i et forsøk på å bryte den israelske blokaden.

Generalsekretær i Røde Kors, Børge Brende, sier at befolkningen i Gaza er svært avhengig av å få nødhjelp utenfra.

- Jeg var i Gaza like før jul. 1,5 millioner mennesker er jo da i et veldig begrenset område hvor den humanitære situasjonen er veldig vanskelig - ikke minst på grunn av blokaden som Gaza nå har vært utsatt for siden konflikten for halvannet år siden, sier generalsekretær i Røde Kors, Børge Brende, til Nettavisen.

- Det som jeg opplevde er at det er mangel på byggematerialer slik at de ikke har mulighet til å gjenoppbygge det som ble ødelagt i konflikten. Det er også mangel på medisiner og annet viktig utstyr og mat til befolkningen på Gaza, sier han.

- Det som man opplever nå er at det er en situasjon i Gaza som blir bare verre og verre inntil man finner en løsning for befolkningen der når det gjelder tilgang på byggematerialer, medisiner og mat, sier Brende.

- Må finne en løsning
- Det er en veldig tilspisset situasjon som har oppstått, og jeg synes det er trist hvis det er riktig det som rapporteres – om flere døde – og at det er blitt en slik utgang på dette. For Røde Kors er det viktigste at man har tilgang på området i Gaza, og at israelske og palestinske myndigheter finner en løsning som innebærer at befolkningen i Gaza, barn og unge ikke blir taperne av denne konflikten, sier Brende.

Tyrkiske TV-bilder viser israelske soldater som forsøker å få kontroll over passasjerene ved hjelp av maktbruk.

Så langt har ikke Israel kommentert hendelsen.

Konvoien forlot Kypros søndag og skulle etter planen ankomme Gaza mandag formiddag.

- Provokasjon mot Israel
Israel har varslet at de vil stanse skipene, og omtalt aksjonen som en provokasjon mot Israel.

Israel innførte en økonomisk blokade av Gazastripen etter at den islamistiske bevegelsen Hamas kom til makten.

Israelerne hevder de tillater 15.000 tonn med nødhjelp inn i Gazastripen hver uke. Men FN sier at dette er mindre enn en firedel av det som er nødvendig.

Her ser du videopptak fra hendelsen:

HTML EMBED

Her er enda en video:

HTML EMBED

Her er en video, hentet fra tyrisk TV:

HTML EMBED
Watch live streaming video from insaniyardim at livestream.com

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.