*Nettavisen* Økonomi.

Børge finner maten sin i søpla

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

- Utvalget er spesielt bra i søppeldunker der det bor mye ungdommer.

03.11.12 11:10

Kan Børge Roums twitter-meldinger gi Miljøpartiet De Grønne en plass på Tinget?

Hver måned påskjønner Nettavisen en Twitter-bruker med kake. Det hele fungerer slik at den som har vunnet kaka, velger ut en «tvitrer» som han synes fortjener en påskjønnelse.

Forrige gang valgte Andreas Parslow ut miljøaktivisten Børge Roum med følgende begrunnelse: «Han jobber for å gjøre verden og Internett til et bedre sted».

Børge Roum henter maten sin i søppelkontainere. Han vil gjøre verden og miljøet bedre gjennom bruk av internett.

Nettavisen møtte ham hos Miljøpartiet De Grønne, der han er aktiv i ungdomsbevegelsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg har vært oppttatt av miljøet lenge; hvor urettferdig verden er. Vi er 20 prosent som bruker 86 prosent av verdens ressurser. Det fører til at veldig mange mennesker lider i fattigdom, sier Roum til Nettavisen.

I 2011 kastet nordmenn 330.000 tonn brukbar mat, ifølge undersøkelser Østfoldforskning har gjort. Roum oppfordrer folk til å kjempe politisk for en rettferdig bruk av ressurser.

- Jeg prøver ikke å få alle til å gjøre det samme som meg. Det viktigste er at man får et mer bevisst forhold til forbruket sitt. Og skal du ha en kveldstur, går det jo an å legge den om et sted hvor de pleier å kaste bra mat.

Børge hører med til bevegelsen friganere. De bruker mat og ting som andre har kastet. Dette er en protest mot overforforbruk.

Også det meste av tingene og klærne til Børge har han funnet eller kjøpt brukt. Utvalget er spesielt bra i søppeldunker der det bor mye ungdommer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Natur og Ungdom)

Men hvordan gjør du internett til en bedre plass?

- Vi så hvordan mennesker under den arabiske våren sto oppmot den urettferdigheten de hadde levd med i mange år, sier Børge, og viser til internetts betydning for hvor vellykket disse demonstrasjonene ble.

Roum mener miljøkamp og kamp for digitale rettigheter går hånd i hånd. Begge er viktige for at man skal få en bedre verden.

Et åpent nett sørger for spredning av informasjon. Roum mener sterke krefter truer denne vitale åpenheten på nett.

Et eksempel er de store multinasjonale selskapene som jobber for å begrense piratvirksomhet, fremholder han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

- Alt det disse gjør for å begrense aktiviteten på internett er skadelig for demokratiet. Maks utnyttelse av nettet er viktig for å løse mange av verdens problemer. Hvis noen i stedet prøver å snevre inn eller stenge deler av nettet for at noen store selskaper skal tjene enda mer penger, så er det veldig skadelig, sier Roum.

Roum forteller at i EU er det samarbeid mellom De Grønne og Piratpartiet.

Roum nevner områder der kampen for digitale rettigheter og miljøet går hånd i hånd, eller hvor nettet spiller en sentral rolle for å fremme miljøkampen:

* Mobilisering av store masser i forbindelse med demonstrasjoner. Ett eksempel er den arabiske våren, et annet er protestene mot den store oljerørledningen Keystone.

* Delingstjenester. Mange tjenester er tilgngengelig på nett som gjør det mulig for folk å foreta miljøvennlige valg, og redusere det skadelige overforbruket. Han nevner de mange deletjenestene som eksempel.

* Miljøfremmende forskning. Innovativ forskning som kan bidra til å bedre miljøet krever et åpent og velfungerende nett

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.