Gullprisen har hatt en forrykende start på 2016 med en oppgang på over 20 prosent. På Oslo Børs har aksjen til det lille gullgruveselskapet Avocet Mining skutt i været.

Les også: 600 mrd. blåst bort i Apple

Siden januar har kursen blitt firedoblet, fra 28 øre til 1,16 kroner tirsdag.

- Stigende gullpriser lokker frem spekulantene, sier investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet til Nettavisen Stocklink.

Diskuter aksjer, oljeprisen, valuta og makrotall med tusenvis av andre på aksje- og investeringsforumet Xtrainvestor.

- Dette er kjemperisiko
Han advarer likevel mot risikoen i gruveselskapet, og viser blant annet til gjeldssituasjonen, et udekket finansieringsbehov og at gullproduksjon i Burkino Faso i Vest-Afrika innebærer høy politisk risiko.

- Man ser at den seneste oppgangen i aksjen igjen er drevet av mye netthandlere. Nordnet har omsatt desidert mest siste uken med 46 millioner i omsetning. Aktiviteten kan være mangel av andre gullaksjer på Oslo Børs, men ikke glem at dette er kjemperisiko, sier Hauglund.

Handelsmønsteret i Avocet bærer ifølge investeringsøkonomen klart preg av trading, altså at kundene kjøper og selger samme dag.

- Det er lønnsomt for de som er gode på det, men for de litt lengre investorene som ser på gull som en attraktiv investering, vil jeg absolutt anbefale investorene å finne større selskaper å investere i, eller for eksempel en ETF i USA, som heter GDX, sier han.

- Da er man eksponert mot alle de største gullselskapene som Barrick Gold og Newmont Mining. De store aksjene har også hatt sterk aksjeutvikling, men risikoen er spredt over flere selskaper. På denne måten får du like stor oppgang eller nedgang, men selskapsrisikoen er mye lavere, fortsetter investeringsøkonomen.

Tross oppgangen i år er det langt opp til tidligere høyder for Avocet, som har sett kursen barberes med 95 prosent de siste fem årene.

Tungt fall på Oslo Børs
Oslo Børs ble tirsdag tynget av lavere oljepris og svake internasjonale børser.

Les også: Solid fra Orkla og Taper penger i dårlig seismikkmarked

Ved stengetid var hovedindeksen ned 1,46 prosent til 592,6 poeng, mens aksjemarkedet i Europa falt 1,7 prosent og USA-børsene åpnet i rødt.

Alle tungvekterne satt kursen nedover. Statoil falt 2,5 prosent, DNB var ned 2,1 prosent, Telenor endte ned 1,2 prosent og Yara var ned 0,6 prosent.

Oljeprisen, som har steget mye siden årets bunnivåer, trakk ned 0,8 dollar til 45,1 dollar per fat. Blant aksjene som falt mest figurerte flere oljerelaterte aksjer. Prosafe stupte 11 prosent, PGS falt 8,7 prosent, mens både DNO, Akastor og Seadrill ramlet mer enn seks prosent.