Gå til sidens hovedinnhold

Gulldag på Wall Street

Det amerikanske aksjemarkedet steg, sammen med prisen på gull og olje.

De amerikanske aksjene steg for fjerde dag på rad, drevet av sterke makrotall og gode selskapsresultater.

NA24 – din næringslivsavis

Den velkjente Dow Jones-indeksen steg 0,63 prosent til 9786,64 poeng, mens langt bredere S&P 500 endte opp 0,74 prosent til 1065,43 poeng. Den teknologidominerte Nasdaq Composite-indeksen klatret 0,64 prosent til 2123,93 poeng.

Det amerikanske aksjemarkedet ligger dermed an til å gjøre en svært sterk uke. S&P 500-indeksen står så langt 3,93 prosent høyere enn den gjorde før helgen.

Gullrally
Mye tyder imidlertid på at det fortsatt er stor usikkerhet blant investorene.

Et tegn på usikkerheten er det at gullprisen, som er sett på som en «trygg havn» i tider med stor usikkerhet, stiger for femte dag på rad. Denne torsdagen klatret prisen ytterligere 1,2 prosent til 1.055,40 dollar per unse ved råvarebørsen i New York.

- Alle har sett på gull i det siste, sier David Bellantonio, handelssjef ved meglerhuset Instinet, til Marketwatch.

- Det viser at det fortsatt er mange med et negativt syn på markedet der ute. Men jo lengre markedet holder hodet over vannet, jo flere tror av de folkene tror jeg må revurdere hva de gjør, fortsetter han.

Oljen stiger
Godt nytt for Oslo Børs er det at oljeprisen også steg . Frontkontrakten på den amerikanske lettoljen endte på 71,71 dollar fatet, opp 3,1 prosent.

Siden råvarene handles i dollar støttes prisen av et fall i den amerikanske valutaen. Dollaren har falt mye i det siste, og er tilbake på bunnivåene fra forrige høst.

Les mer: Laveste dollar på 14 måneder

Sterke tall
Noe av grunnen til oppgangen er sterke makrotall fra økonomien.

Ifølge statistikken fra amerikanske arbeidsmyndigheter, kom det 521.000 nye søkere til arbeidsledighetstrygd i USA sist uke. Det var ventet at så mange som 540.000 skulle melde et behov sist uke.

Les mer: Positive arbeidstall i USA

Videre er det kommet gode tall fra den amerikanske detaljhandelen. Gjennom rabatter og økt fokus på lavprisvarer har butikkene klart å øke salget for første gang på over et år.

Les mer: Lurer folk tilbake til butikkene

- Aksjerallyet bør fortsette inn i fjerde kvartal, sier Tom Wirth, seniorinvesteringsdirektør ved Chemung Canal Trust, til Bloomberg News.

- Vi ser en forbedring i økonomiske indikatorer, og Alcoa sendte en veldig god indikasjon for den generelle resultatsesongen.

Overraskende bra fra Alcoa
Det nemlig er også kommet godt nytt på selskapsfronten.

Alcoa er et av verdens suverent største aluminiumsselskaper og det første av Dow Jones-indeksens 30 komponenter som kommer med resultater fra tredje kvartal. Nettoresultatet endte på 4 cent aksjen, mot et ventet tap på 9 cent aksjen. Kutt i jobber og økte metallpriser skal være bakgrunnen for det sterke resultatet.

Aksjen hopper vel én prosent.

Les mer: Overraskende Alcoa-pluss

Sterke brustall
Drikkevaregiganten Pepsi kommer også med sine tredjekvartalsresultater tidlig i resultatsesongen, og de ser bra ut.

Resultatet for tredje kvartal kom inn over markedets forventninger. Driftsinntektene havnet på 11,1 milliarder dollar, mot 11,2 milliarder i samme periode i fjor.

Nettoresultatet lød på 1,72 milliarder dollar for tredje kvartal, opp fra 1,58 milliarder i samme periode i fjor. Resultat per aksje ble således 1,09 dollar, mens markedet ifølge estimater innhentet av Thomson Reuters, hadde ventet 1,03 dollar per aksje.

Les mer: Sterkt fra Pepsi

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken