*Nettavisen* Økonomi.

Børsen banket dollaren

Oslo Børs brydde seg ikke om dollarstupet. Les alt om børsdagen.

27.09.07 17:02

Det ble pen oppgang på Oslo Børs torsdag tross nye klare dollarfall. Hovedindeksen endte torsdag ettermiddag på 494,83 poeng etter en oppgang på 0,35 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Det ble omsatt aksjer for 21,3 milliarder kroner.

Bred oppgang
Det var en bred oppgang i markedet, men Norsk Hydro og Statoil holdt sammen med den stadig fallende amerikanske dollaren igjen børsen.

Både Statoil og Hydro måtte notere mindre nedgang torsdag tross klare løft i oljeprisen. Noe av årsaken er negative analyser de par siste dagene fra blant annet tungvektere som J.P. Morgan og Credit Suisse, som mener potensialet er ute av Statoil-aksjen.

Dollarfall
Oljeprisen dro imidlertid opp for andre selskaper i sektoren, men som motvekt virket den svake dollaren. Gårsdagens renteøkning fra Norges Bank sammen med svekkelse for dollaren mot euro førte til at kursen falt ned til 5,46-tallet i dag.

Både olje og oljeserviceselskapene sammen med en rekke andre eksportbedrifter som Yara og Norske Skog har store inntekter i dollar, og dermed så virker en fallende dollarkurs negativt inn på inntjeningen målt i kroner.

Dollarfallet førte etter lunsj til at hovedindeksen en periode var i minus, men overraskende gode ledighetstall fra USA løftet børsene igjen utover ettermiddagen.

Svake boligtall
Overraskende svake tall for salget av nye boliger i USA ved 16-tiden norsk tid, sendte imidlertid børsen på retur igjen. Salget falt med 8,3 prosent i august, som gir en sesongjustert årstakt på 795.000 enheter. På forhånd var det ventet en nedgang på 5,2 prosent til 825.000 solgte enheter.

Det var også en del enkeltnyheter som preget markedet i dag. Blant annet ble det som følge av store kursutslag i forbindelse med analyser innført børspauser i både Nordic Semiconductors og Scan Subsea, henholdsvis stort fall og stor oppgang.

Nordic Semiconductors endte ned 11,29 prosent til 28,30 kroner etter at blant annet kraftig nedjustering fra meglerhuset SEB Enskilda. Scan Subsea endte derimot opp 11,46 prosent til 17,50 kroner på positive signaler. Foruten Nordic Semi så ble både Norse Energy og Blom påvirket av positive aksjeanalyser i dag, dog i positiv retning.

IT-aksjen Fast steg kraftig torsdag etter å ha meldt om to nye større kontrakter. Kontraktsnyheter sendt også teknologiaksjen Q-Free opp torsdag.

Bulkratene til værs
Bulkaksjene har gått fra topp til topp det siste året og torsdag var ikke annerledes. Ratene for de største bulkskipene er nå i ferd med å bryte igjennom ratenivået 200.000 dollar per dag for første gang i historien. Etter en vanvittig opptur så langt i år. Både Jinhui Shipping og Golden Ocean steg torsdag.

Frontline fikk derimot litt juling etter at tankoppturen i slutten av forrige uke allerede ser ut til å ha snudd ned igjen. Oppturen på tampen av forrige uke kom etter at markedet hadde falt til årets laveste nivåer. Frontline endte ned 2,56 prosent til 266 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.