*Nettavisen* Økonomi.

Børsen banket til

Børsrally i Europa ga grunn til glede på Oslo Børs.

26.01.09 17:41

På en dag da krisepakken til regjeringen fikk mye oppmerksomhet i Norge, havnet denne i skyggen på Oslo Børs.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Et kraftig hopp i oljeprisen bidro sammen med gode nyheter fra store internasjonale selskaper og positive makrorapporter til solid opptur på børsene. Tegn til børsrally i Europa og en oppløftende start på Wall Street smittet over på Oslo Børs.

Hovedindeksen steg 3,16 prosent til 229,61 poeng og ga en god innledning på børsuken.

Positive tegn
Resultatsesongen har for alvor begynt å ta form internasjonalt. Her hjemme er det fortsatt stille, men i USA og i Europa har selskapene begynt å rapportere utviklingen. I forrige uke ble skuffelsene dominerende, men mandag var det flere som overrasket positivt.

Blant annet gjelder det McDonalds og de to amerikanske oljeserviceselskapene Halliburton og Weatherford.

Les mer: Strømmer til McDonalds og Oljeservice sendes opp

Bank i skuddet
Banksektoren i Europa ble sterkt hjulpet opp av den britiske storbanken Barclays som forsikrer at deres økonomiske stilling er god og at det ikke er behov for å få tilført ny kapital. Rett i forkant av at handelen på Oslo Børs ble avsluttet seg aksjekursen i Barclays godt over 60 prosent ved børsen i London og dro med seg flere andre bankaksjer i et realt rally.

Sektoren har vært under hardt press de siste ukene, og spekulasjoner om at bankene trenger tilført ny kapital har fått investorene til å pøse ut bankaksjer i høyt tempo.

Den voldsomme oppgangen i europeiske bankaksjer ga full fart opp for DnB Nor. Aksjekursen steg 15,98 prosent til 22,50 kroner. Krisepakken fra regjeringen inneholdt ingen tiltak for banknæringen, men i helgen varslet finansminister Kristin Halvorsen at det skal komme en egen tiltakspakke 9. februar.

Godt makronytt
På makrofronten kom det flere positive nyheter fra USA. Boligmarkedet har vært under hardt press o lang tid, men i desember kom det tegn til bedring. Et stort antall tvangssalg har sendt prisene kraftig ned, men har bidratt positivt til omsetningen. I løpet av siste måned av 2008 ble økte antallet solgte brukte boliger med 6,5 prosent, mens økonomene hadde regnet med et nytt fall.

Les mer: Tvangssalg gir økt boligsalg

En indeks som er sammenstilt av ledende indikatorene overrasket også på den positive siden. Indeksen steg med 0,3 prosent i desember, mens det var forventet en tilsvarende prosentvis nedgang. Likevel antyder målingen at resesjonen vil være intens gjennom våren.

Les mer: Overraskende positiv nyhet

Olje på vei opp
Bedringen på makrofronten sørget for å sende oljeprisen oppover. Det skjedde samtidig som dollaren svekket seg mot de fleste sammenlignbare valutaene. Et annet forhold som ble trukket frem er at de uoffisielle rapportene fra OPEC-landene viser at medlemmene i stor grad innfrir de nye kvotene de har vedtatt. Det gir håp om at det er blitt etablert et gulv for oljeprisen.

Da handelen på Oslo Børs var over mandag hadde kontraktene på nordsjøolje steget til 49,24 dollar per fat. Det er en oppgang på 1,7 prosent ved råvarebørsen i London.

StatoilHydro ble løftet 0,91 prosent til 122,20 kroner. Aksjene i den norske oljegiganten ble igjen mest omsatt med 1,38 milliarder kroner. Totalt havnet omsetningen av aksjer og grunnfondsbevis på Oslo Børs på rundt 4,94 milliarder kroner mandag.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Oljeservice i førersetet
I helgen ble det kjent at det delstatlige brasilianske oljeselskapet Petrobras får lån fra myndighetene til å finansiere en investeringsplan på 28,6 milliarder dollar i inneværende år. Investeringene skal benyttes til å utvikle et av de største oljefunnene i moderne tid. Totalt skal selskapet investere 174,4 milliarder dollar fra og med 2009 og 2013, og det er en økning på 56 prosent i forhold til forrige femårsplan.

I markedet har det vært spekulert at store selskaper som Petrobras vil kutte ned på investeringene som følge av finanskrisen. Nyheten satte fart på aksjekursene til oljeserviceselskapene.

Seadrills steg 8,99 prosent til 57 kroner, mens Acergy og Subsea 7 steg 10,68 prosent og 10,83 prosent til henholdsvis 40,95 kroner og 37,35 kroner. Songe Offshore ble løftet 8,09 prosent til 12,70 kroner.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.