*Nettavisen* Økonomi.

Børsen banket til

Offensiv banksjef sørget for et etterlengtet børsrally.

10.03.09 17:35

Grådigheten har så smått lokket investorene tilbake til aksjemarkedet.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Det måtte et brev fra en amerikansk toppsjef til for å få skikkelig fart på Oslo Børs. Konsernsjef Vikram Pandit i Citigroup har sendt et brev til alle ansatte og tegner et langt lystigere bilde på situasjonen enn hva utviklingen i aksjemarkedet skulle tilsi.

Da antente et realt børsrally og sendte hovedindeksen på Oslo Børs opp 4,60 prosent til 215,71 poeng. Dermed har denne uken startet langt bedre enn hvordan forrige uke ble. Samlet er oppgangen mandag og tirsdag nå på 7,3 prosent, og nedturen så langt i år er redusert til 4,3 prosent.

Positiv Citi-sjef
I brevet til de ansatte skriver Vikram Pandit at banken gjør det langt bedre enn hva markedet antar. Han uttrykker misnøye med aksjekursen og feiltolkninger rundt selskapet. Så langt i 2009 har banken vært lønnsom og har hatt den beste utviklingen siden tredje kvartal 2007.

Citi-sjefen gir også uttrykk for å ha tro på bankens styrke etter å ha gjennomført interne stresstester.

Citigroup var en stund en av verdens største banker, men er som mange andre banker hardt rammet av finanskrisen. Tre ganger har de fått krisehjelp av myndighetene og tilliten i aksjemarkedet har vært på et bunnivå. Det er gjenspeilet i aksjekursen og markedsverdien i Citigroup er kraftig forringet. Uttalelsene til Pandit fikk bankaksjer i hele verden til å bevege på seg.

Da Oslo Børs stengte var børsene i USA opp rundt 5 prosent. I Europa steg også de viktigste børsene mellom 4 og 5 prosent.

Les mer: Citigroup løfter Wall Street

Her hjemme steg DnB Nor-aksjen 10,70 prosent til 23,80 kroner, mens Storebrand-aksjen ble løftet 6,20 prosent til 3,65 kroner.

Sterke tungvektere
Det var ikke bare bankaksjer som ble løftet. Stemningen ble langt mer lettet i hele aksjemarkedet og det ga store reaksjoner for flere sektorer.

Solenergiselskapet REC steg 8,51 prosent til 46,55 kroner. Energikjempen E.ON benekter at de er interessert i å kjøpe REC-eier Q-Cells, og sier at ryktene ikke stemmer med virkeligheten. Likevel er de klare til å satse mer på solenergi i tiden fremover. De mener at energiformen er blitt langt mer attraktiv.

Les mer: Avviser interesse for REC-eier

Stigning for oljeprisen
Den sterke oppgang i aksjemarkedet smittet også over på råvaremarkedet. Kontraktene på nordsjøolje med levering i april steg 2,45 prosent til 45,21 dollar per fat, ved råvarebørsen i London. Når det gjelder den amerikanske referanseoljen Western Texas Intermediate (WTI) så steg frontkontraktene til 47,40 dollar per fat, og ligger med det over nordsjøoljen i pris.

StatoilHydro steg 2,19 prosent til 121,30 kroner, og ble den mest omsatte aksjen med 1,4 milliarder kroner av en totalomsetning av aksjer og grunnfondsbevis på 4,2 milliarder kroner.

Kunstgjødselsselskapet Yara ble løftet 5,35 prosent til 147,75 kroner, mens Telenor steg 6,64 prosent til 36,15 kroner. Orkla var opp 5,73 prosent til 44,25 kroner.

Shippingselskapene dominerte vinnerlisten tirsdag. Rederiet Golden Ocean, der John Fredriksen har en kontrollerende posisjon, steg 33,70 prosent til 3,65 kroner. Det skjer etter at tørrbulkratene klatrer oppover. Jinhui Shipping steg 17,39 prosent til 10,80 kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag