*Nettavisen* Økonomi.

Børsen ble slaktet

Milliarderdier forsvant og dagens store taper ble halvert i verdi.

10.08.07 17:35

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Skrekkslagne investorer sendte børsen ned mot nye bunner for året.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen trynte nye 2,69 prosent til 458,64 poeng. Den globale frykten i aksjemarkedet veier tungt på investorenes skuldre. På det verste var børsen ned enorme 4,4 prosent.

Den svært volatile uken ender langt ned i negativt terreng, med et fall på 4,3 prosent.

Stor aktivitet
Aktiviteten er fortsatt høy på Oslo Børs. Torsdag nådde antall handler over Oslo Børs sine systemer på over 110.961 og det er godt over den gamle rekorden på 77.998 fra februar i år. Det viser en oversikt fra Oslo Børs.

Wall Street satte sitt preg på tigerstadens børs med sitt fall på rundt tre prosent torsdag kveld, og et ytterligere fall på om lag 1,5 prosent ved åpningen fredag.

Totalt byttet verdier for nærmere 19,1 milliarder kroner eiere. Omsetningen var på hele 17,68 milliarder.

Conan kuttet i to
På Oslo Børs er det spillprodusenten Funcom som virkelig får unngjelde. Aksjen stupte forferdelige 42,57 prosent til 20,1 kroner, og er dagens soleklare taper. Selskapet har nok en gang utsatt lanseringen av det lenge etterlengtede online-spillet «Age of Conan». Dermed mister de julehandelen, og også noe av forspranget til store konkurrenter. Det er svært dårlig nytt og markedet er nådeløse.

Aksjemarkedet er usikre på hvordan de skal ta resultatet til Cermaq. Fiskeoppdrettsselskapet klarte ikke innfri analytikernes forventninger, men aksjen har vært både langt nede i minus og oppe i pluss i løpet av dagen. Den endte ned 1,1 prosent til 90,25 kroner, bedre enn markedet for øvrig

Kreditturo
Det voldsomme børsfallet de siste dagene kommer etter at kredittmarkedet igjen viser svakheter. Likviditeten har skrumpet helt inn og det blir ikke tatt godt imot av markedet. Problemene i forbindelse med boligmarkedet i USA har satt sine spor for låntakere med svak betalingsevne.

Banker og fond advarer mot konsekvensene av eksponeringen innen subprimelån. Sist ut var BNP Paribas som måtte fryse tre fond på grunn av ingen likviditet.

Nå er frykten at trøbbelet for kredittmarkedet fortsetter. Flere banker og fond kan riste ut nye skjeletter fra skapene og dette bidrar til det massive reaksjonen på børsen.

Krisehjelp
Sentralbankene rekker ut en reddende hånd i et marked der likviditeten har fordunstet. Torsdag pumpet den europeiske sentralbanken ut svimlende 94,8 milliarder euro, eller 754,2 milliarder kroner, for å sikre likviditeten i markedet. Tiltakene var et ledd for å hjelpe likviditetstørken i markedet.

Denne fredagen ser sentralbanken seg nødt til å sprøyte inn ytterligere 61 milliarder euro i omløp. Sentralbankene i Japan og Australia har pumpet inn rundt 12,5 milliarder dollar. Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, injiserer 19 milliarder dollar inn i markedet.

Disse tiltakene er på en høyere skala enn selv det som trengtes etter terroraksjonene 11. september 2001.

Oljefall
Oljeprisen faller videre på frykten for at uroen i finansmarkedet smitter på råvarene og oljen. Nordsjøoljen omsettes for 69,29 dollar fatet ved børsslutt, ned 1,31 prosent.

Hvis svekkelsen i kredittmarkedet får fotfeste kan det i ytterste konsekvens smitte over på veksten i verdensøkonomien og dermed slå ut på etterspørselen etter olje. Spekulantene vurderer også sine posisjoner frem mot ukeslutt.

Statoil falt 2,32 prosent til 158 kroner, mens Norsk Hydro datt 3,2 prosent til 204,5 kroner.

Lyspunkt
Noen lyspunkt ble det likevel. Øverst på vinnerlisten finner vi det lille teknologiselskapet Trolltech med en oppgang på hele 21,24 prosent til 11,7 kroner. Selskapet melder om at deres teknologi, Qtopia, vil bli tatt i bruk i 60 prosent av nye Motorolatelefoner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.