*Nettavisen* Økonomi.

Børsen droppet førjulsfesten

Nyheten om kriselån til bilindustrien sendte amerikanske børser i pluss. Oslo Børs ble ikke med på festen.

19.12.08 19:27

Kriselånet til bilindustrien skapte fornyet optimisme på børsene, og i USA hoppet de viktigste indeksene opp etter at Bush offentliggjorde planen. Men dette var ikke nok til å få en førjulsfest på Oslo Børs.

NA24 - din næringslivsavis

Den fallende oljeprisen tynget lenge børsen, men presiden George Bush skapte altså fornyet optimisme i de amerikanske markedene og dermed i Oslo. Hovedindeksen falt til slutt med 0,95 prosent til 218,68. For uken som helhet endte Oslo Børs opp fem prosent.

Imidlertid er volumet fortsatt tynt, og tilsammen ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 4,2 milliarder kroner.

Kriselån i USA
Det har lenge hersket en overveiende fare for at de store bilprodusentene i USA kan gå konkurs. Feilsatsinger og mislykkede investeringer i fabrikker kan vise seg å være fatale.

Les mer:Bilmilliardene er klare

Bransjen har ikke klart å tilpasse seg forandringene, og da finanskrisen slo inn med full styrke har det gitt et dramatisk fall i etterspørselen etter biler. Bilsalget i hele verden har bremset helt opp, og fallet har vært alvorlig i USA.

Se Bush her:

279875

Følg utviklingen på Wall Street her

Store vinnere
To av vinnerne i dag ble cruiserederiet RCL og Storebrand. RCL-aksjen steg kraftig for andre dag på rad. Oppgangen i dag ble på 12,77 prosent, til 92,75 kroner. Med det har aksjekursen lagt på seg omtrent 20 kroner i løpet av de to siste dagene.

Storebrand kom i dag med et positivt resultatvarsel, og investorene reagerte svært positivt. Aksjekursen ble sendt opp 11,22 prosent til 14,67 kroner.

Les mer her:
Storebrand varsler bedre tall

Den største oppgangen finner vi imidlertid i Kverneland, hvor styreformann og investor Jens Ulltveit-Moe kjøpte seg ytterligere opp i selskapet.

I tillegg meldte selskapet at de har solgt unna deler av virksomheten og sitter igjen med en solid gevinst. Salget av virksomhetsområdet Bale Equipment for 115 millioner euro eller 1,12 milliarder norske kroner gir langt større fleksibilitet for selskapet. Gevinsten på 750,75 millioner kroner blir tatt godt imot. Kverneland-aksjen sendes opp 19,05 prosent til 5 kroner.

Les mer: Fet gevinst til Kverneland

Aksjekursen steg til slutt 24,52 prosent.

Senket DnB Nor
Nyheten om at kredittratingbyrået Standard & Poor's senker hele banksektoren var med på å dra ned DnB Nor med 4,87 prosent.

Les mer her:
Nedgraderer hele banksektoren

Blant de andre store selskapene var bildet blandet. Statoil la på seg med 0,54 prosent, Yara falt 3,17 prosent, REC steg 0,63 prosent og Hydro falt 2,50 prosent.

John Fredriksen uttalte i dag at finanskrisen var tung for mange. Hans eget selskap Seadrill falt kraftig, og endte ned 6,62 prosent.

I Europa var bildet til slutt ganske rødt. DAX-indeksen i Frankfurt er ned 1,26 prosent, FTSE 100-indeksen i London faller 1,20 prosent og CAC 40-indeksen i Paris faller 0,52 prosent.

Børsene i Stockholm, København og Helsinki faller med henholdsvis 1,23, 0,47 og 0,17 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.