Gå til sidens hovedinnhold

Børsen dunker under 300

Uro rundt utviklingen i Europa senker aksjemarkedene.

Sur global børsstemning og kraftig fall i oljeprisen bidro mandag til å sende Oslo Børs ned 2,42 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Tirsdag morgen åpnet det imidlertid med en oppgang med etter drøyt to timer med handel er stemningen blitt forsuret igjen. Hovedindeksen faller 1,25 prosent til 296,45 poeng, og slår dermed følge med utviklingen på andre europeiske børser.

Oljeprisen opp
Oljeprisen stiger igjen tirsdag etter gårsdagens stygge fall. Da Oslo Børs stengte gikk nordsjøolje med oktoberlevering under hammeren for 69,62 dollar fatet på råvarebørsen i London. Det innebærer et fall på 4,88 prosent. Analytikere peker på at det voldsomme fallet i går skyldes bekymringer om at innstraming i utlånet fra Kina vil forhindre den økonomiske forbedringen.

Et fat nordsjøolje med oktoberlevering omsettes i morgentimene for 70,07 dollar, opp 0,49 prosent.

StatoilHydro faller 0,84 prosent til 130 kroner.

Oppgang i Asia
I natt steg Asia-børsene etter at industriindeksen PMI i Kina viste forbedring i august. Målingen bidro til aksjeoppgang i hele regionen.

Les mer: Asia-børsene stiger

Tirsdag formiddag kom det flere makrotall fra Europa. Det viser et blandet bilde av den økonomiske utviklingen.

I Tyskland falt det sesongjusterte antallet arbeidsledige med 1.000 i august, dette er en noe svakere utvikling sammenlignet med fallet på 5.000 i juli, men bedre enn økonomenes forventninger som ventet en økning i antallet arbeidsledige med 30.000. Det viser estimater innhentet av Dow Jones Newswire. Mer nedslående var det at økonomene fikk rett i sine spådommer om at ledighetsraten steg til 8,3 prosent. Det er en økning fra 8,2 prosent i juli.

I euro-området har arbeidsledigheten steget til det høyeste nivået på over ti år. I juli lå ledighetsraten på 9,5 prosent. Det er en økning fra 9,4 prosent i juni, og på linje med forventningene.

Venter nedgang
Det kom også tall fra euroområdet som viser at innkjøpsindeksen (PMI) steg til 48,2 poeng i august mot 46,3 poeng i juli. Økonomene ventet en økning til 47,9 poeng. Tall fra Storbritannia viser at innkjøpssjefsindeksen falt i august til 49,7 poeng fra 50,2 poeng i juli, mens forventningene lå på 52 poeng.

Det er et britiske analysebyrå som har gjennomført undersøkelsen, og en tall under 50 poeng betyr at innkjøpssjefene venter en tilbakegang i økonomien.

De europeiske børsene blir dratt ned av uroen i markedene. Den tyske DAX-indeksen faller 1,1 prosent, mens FTSE 100 i London faller 1,05 prosent. I Paris blir CAC 40 senket 0,7 prosent. I Stockholm blir børsen senket 1 prosent, mens København holder seg i pluss med en oppgang på 0,3 prosent. I Helsingfors er nedturen på 1,5 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Reklame

Black Week: 10 kupp du gjør på vinterjakker