*Nettavisen* Økonomi.

Børsen faller videre

Børs-musklene er ikke sterke nok til å kvitte seg med rentefrykten.

07.06.07 12:19

Følg børsen her

Oslo Børs knallet til fra start, men etter hvert som markedet fikk summet seg falt kursene noe tilbake. Hovedindeksen er ned 0,42 prosent til 487,23 poeng ved lunsjtider.

NA24 - din næringslivsavis

Rentefrykten som har preget de siste sesjonene i USA har spredd seg videre og bidrar til børsfallet. I første kvartal økte arbeidskostnadene i USA og det øker presset på inflasjonen. Markedsrentene har allerede reagert på renteutsiktene og dette gir press på aksjemarkedet da det blir mer interessant og spekulere iblant annet obligasjonsmarkedet. Sammen med den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernankes advarsler om oppsiderisikoen for inflasjonen har dette vekket inflasjons- og rentespøkelset.

Advarsler
Flere av dem som sitter tett på aksjemarkedet begynner dessuten å advare mot aksjer. Meglerkjempen Morgan Stanley var onsdag ute og anbefalte sine kunder å styre unna aksjer og eventuelt redusere porteføljen med denne type verdipapirer.

Oljeprisen kompliserer bildet på Oslo Børs. Oppgangen kommer etter at tyrkiske styrker tok seg inn i de kurdiske områdene i Nord-Irak. Dette øker risikopremien og sammen med frykten for orkansesongen sender dette oljeprisen oppover. Torsdag formiddag koster kontraktene på et fat nordsjøolje med levering i juli 71,14 dollar ved råvarebørsen i London.

Oljen i vinden
Oppturen i oljeprisen hindrer de store kursfallene blant de oljerelaterte aksjene. Statoil stiger med 0,15 prosent til 165,75 kroner, mens Norsk Hydro er uforandret på 214,75 kroner.

Meglerhuset Orion Securities anbefaler kundene sine å shorte Norsk Hydro.

- Norsk Hydro er en indeksaksje der likviditeten teller positivt, og dette gjør papiret til et interessant short-case om man er usikker på markedet og frykter kursfall, skriver Orion i sin utgave av Dagens Analyse.

De to andre sentrale oljeselskapene DNO og Altinex har en langt bedre dag. Aksjene stiger 1,14 prosent til 11,53 kroner og 1,55 prosent til 1,96 kroner.

Orion har en short-anbefaling på solenergiselskapet REC. Meglerhuset mener at prisingen av aksjen er høy og at mye av forventningene allerede er bakt inn i aksjekursen.

- Den høye vurderingen gjør aksjekursen følsom overfor endringer i markedsklimaet, skriver Orion.

Investorene svarer imidlertid med å sende aksjen opp 0,26 prosent til 191,50 kroner.

Telenor bidrar imidlertid til nedgangen så langt med et fall på 1,09 prosent til 113,50 kroner.

TeleComputing topper vinnerlisten klokken 12 med en fremgang på 4,62 prosent til 27,20 kroner på lavt volum. Ingen aksjer faller mer enn tre prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.