*Nettavisen* Økonomi.

Børsen finner formen

Etter en rød start vender børsen blikket oppover.

26.01.09 13:21

Det svingte voldsomt på børsene i forrige uke.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Blant annet satte en strøm av negative nyheter fra flere internasjonale storbanker, og globale industriledere som Sony, Nokia, Microsoft og Schlumberger an tonen. For uken som helhet var nedgangen på Oslo Børs 3,49 prosent.

Mandag åpnet Oslo Børs famlende. Den første timen lå hovedindeksen i negativt terreng, men vendte så oppover. Ved lunsjtider stiger hovedeindeksen 0,74 prosent til 224,22 poeng.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Krisepakken
I dag la Regjeringen frem sin tiltakspakke for norsk økonomi. Pakken fra regjeringen er på 20 milliarder kroner, og fordeler seg på 16,75 milliarder kroner på nye tiltak og 3,25 milliarder i skattelette for bedriftene. I tillegg øker det såkalte strukturelle, oljekorrigerte underskuddet med nærmere 7 milliarder kroner som følge av endrede utgifts- og inntektsanslag, slik at bruken av oljeinntekter øker med 27 milliarder kroner.

LES MER:Se Kristin live fra kl 10.45

Ny bankpakke om to uker
Fredag ettermiddag varslet Finansdepartementet også at en ny tiltakspakke vil bli annonsert 9. februar.

- Denne omtales gjerne som en bankpakke; men flere uttalelser har antydet at Regjeringen også ønsker å stimulere andre kredittkanaler, spesielt statens egne banker og fond, som Innovasjon Norge. Dette kan være fornuftig som kortvarig tiltak hvis bankene ikke fungerer. Slik minner det litt om tiltakene i USA, som når Fed kjøper selskapssertifikater eller kjøper opp porteføljer av bil- og kredittkortlån. Men Regjeringen vil gjøre klokt i å unngå inntrykk av at den søker å føre kredittstrømmen tilbake i byråkratenes sfære, mener Mork.

Ett selskap som Veidekke blir i dagens medier utropt som en av dagens vinnere i forhold til krisepakken. Aksjen stiger 4,49 prosent til 27,90 kroner.

Oljeprisen stiger
Oljeprisen falt i morgentimene, men stiger mandag ettermiddag. Ett fat nordsjøolje med mars-levering noteres til 48,76 dollar fatet, en oppgang på 0,81 prosent.

Likevel er StatoilHydro ned 0,74 prosent til 120,20 kroner.

Oppgang i Europa
I Asia falt de japanske børsene svakt i et ellers feriestengt aksjemarked. De europeiske børsene stiger, drevet av oppgang i finansaksjene.

LES MER: Nedtur i Tokyo

Barclays-aksjen stiger 53 prosent etter at finanskonsernet i morgentimene varslet at investeringsbankenheten og eiendelene de overtok etter fallerte Lehman Brothers har sterk inntektsinngang som vil demme opp for nedskrivninger. Konsernet sier også at de ikke vil trenge å hente inn penger etter nedskrivninger på 11 milliarder dollar.

- Gjennomsiktighet har vært det store problemet for bankene. Når finanskonsern som Barclays vektlegger at de har en sterk posisjon, så er dette bra for sentimentet i markedet, sier Jane Coffey ved Royal London Asset Management til Bloomberg News.

I Norge stiger DnB Nor-aksjen 6,96 prosent til 20,75 kroner mens Storebrand-aksjen er opp 3,49 prosent til 13,35 kroner.

I London stiger FTSE 100-indeksen 0,47 prosent, mens Dax-indeksen i Frankfurt er opp 1,07 prosent. CAC40 i Paris stiger 1,19 prosent. På de skandinaviske børsene er det også oppgang i indeksene. I København stiger OMX-indeksen 1,81 prosent, mens OMX i Stockholm stiger 0,64 prosent.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.