*Nettavisen* Økonomi.

Børsen finner ikke formen

Oslo Børs faller tilbake tirsdag ettermiddag.

04.03.08 14:35

Oslo Børs har lagt oppgangen bak seg og vendt tilbake til røde fortegn.

NA24 - din næringslivsavis

StatoilHydro trekkes ned og dermed bidrar lokomotivet til å holde børsen nede. Tirsdag ettermiddag er hovedindeksen ned 0,50 prosent til 417,27 poeng.

Stille før stormen
I oljemarkedet er det stille før stormen. Onsdag avholder OPEC sitt møte i Wien og Irans oljeminister sier at de støtter et kutt i produksjonen. OPECs president og Algerias oljeminister Chakib Khelil utelukker at de kommer til å heve taket på produksjonen.

I februar førte spekulasjoner knyttet til om OPEC kan komme til å kutte produksjonen med en halv million fat om dag til at det ble satt flere prisrekorder i oljemarkedet. Sentrale representanter fra flere av medlemslandene gikk langt i å antyde at de ønsket å kutte produksjonen for å opprettholde det høye prisnivået.

Onsdag er det også klart for den ukentlige lagerrapporten fra de amerikanske myndighetene. Denne rapporten vil fortelle markedet om hvordan etterspørselen har utviklet seg og hvor godt rustet USA står til å møte forventet etterspørsel.

Oljen faller tilbake
Mandag steg råoljekontraktene til nye rekorder. I New York steg april-kontraktene på den amerikanske lettoljen, WTI, til 103,95 dollar fatet, mens tilsvarende kontrakter på nordsjøolje steg til 102,29 dollar fatet. Begge er alle tiders toppnivå.

Senere mandag falt oljeprisen markant tilbake, og koster rundt klokken 14 101,12 dollar fatet, ved råvarebørsen i London.

Blar opp ti mrd.
StatoilHydro blar opp omkring 10 milliarder kroner for de resterende 50-prosentene i Peregrino-prosjektet i Brasil. I tillegg kjøper StatoilHydro Anadarkos 25 prosents andel i Kaskida-funnet på dypt vann i Mexicogolfen. Prisen er 1,8 milliarder dollar.

StatoilHydro er ned 0,69 prosent til 158,40 kroner.

Spekulasjoner i skogen
Rykter om at det kan komme oppkjøpere på banen i Norske Skog, sender aksjen oppover.

NRK skriver på sine nettsider at det skal være kjent i markedet at Wallenberg-familien sammen med Stora Enso og UMP Kymmene er i ferd med å klargjøre et bud på selskapet. Dette er i tråd tidligere spekulasjoner, men det er fortsatt ukjent om det virkelig kommer et bud.

Spekulasjonene sender uansett Norske Skog-aksjen opp 5 prosent til 27,30 kroner.

Oppkjøp løfter AKY
Aker Yards, som har fått voldsom juling på børsen i det siste har fått seg en opptur i dag.

Årsaken til det er at Havyard Invest, kontrollert av Sævik-familien har kjøpt seg videre opp i verftsgrupperingen. Havyard Invest har kjøpt 2,99 millioner aksjer til kurs 50 kroner. Inkludert tidligere kjøp har dermed Havyard kontroll over 8,8 millioner aksjer i Aker Yards. Havyards adm. direktør opplyser til TDN Finans tirsdag at selskapet ikke vil kjøpe ytterligere aksjer i Aker Yards i denne omgang.

Etter at Kjell Inge Røkkes Aker solgte seg ut av Aker Yards for rundt ett år siden, har det stort sett gått nedover med verftsselskapet. Totalt har aksjekursen falt rundt 60 prosent det siste året. Siden nyttår er fallet på nærmere 30 prosent. Aker fikk rundt 100 kroner per aksje da de solgte seg helt ut.

I dag stiger Aker Yards 7,33 prosent til 48,35 kroner.

Tandberg Data er dagens vinner med en oppgang på 22,86 prosent til 86 øre.

Ned i Europa
I Europa faller de fleste børsene. DAX-indeksen i Frankfurt ned 1,15 prosent, mens CAC 40 i Paris er ned 0,84 prosent. I London er FTSE100 ned 0,88 prosent, og hos våre skandinaviske venner er Stockholmsbørsen ned 1,51 prosent og i København er børsen ned 0,3 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.