*Nettavisen* Økonomi.

Børsen freser videre

Rykter, gladtall fra USA og stengte oljeplattformer bidro til at børsen gikk opp.

18.10.06 17:15

Oljestans i Nordsjøen ga drahjelp til både oljeprisen og Oslo Børs. Oppløftene inflasjonstall fra USA bidro også til at det norske aksjemarkedet fikk et løft. Hovedindeksen endte opp 1,15 prosent til 397,25 poeng. Dermed snuser børsen igjen på 400-poeng, noe den ikke har gjort siden midten av mai.

NA24 - din næringslivsavis

Tungvekterne Statoil og Norsk Hydro kom i skyggen av DNO denne onsdagen. Selv om gigantene igjen ble de mest omsatte aksjene og steg henholdsvis 0,15 prosent til 168,25 kroner og 0,81 prosent til 156,50 kroner, var markedet mest opptatt av lillebror i oljeklassen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Rykter i DNO
Rykter drev aksjekursen i DNO. Enkelte aktører i markedet vil ha det til at det skal være kjøpere av DNOs andeler i Goliat-feltet og at selskapet kan få flere milliarder for andelene. Det var flere Goliat-relaterte rykter denne dagen. Enkelte hevdet at ENI, som er operatør for feltet, vil komme med store reserveoppdateringer og at verdien for å delta i feltet er blitt langt større.

Aksjekursen i DNO endte opp 7,64 prosent til 10,57 kroner.

Rocksource ble dagens vinner med en oppgang på 11,11 prosent til 1,40 kroner. Det var meglerhusene Nordnet og Terra som ledet an i kampen om å bli største nettokjøper i aksjen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Evakuert
Aksjekursen i TeleComputing fikk også fart på seg. Det var en megler i Sparebanken Nord-Norge som dro kursen og var eneste nettokjøper i aksjen. TeleComputing var en stund på toppen av vinnerlisten med en oppgang på 22,50 prosent til 24,50 kroner, men Oslo Børs gikk inn og slettet handlene. Dermed ble endelig sluttkurs på 21 kroner.

Selskapet meldte at de har inngått en avtale om å selge datterselskapet TeleComputing IS for 40 millioner kroner.

HTML EMBED

Følg oljeprisen

Oljeprisen fikk også fart på seg etter at det ble kjent at Heidrun-plattformen i Nordsjøen blir stengt. Dette er den siste av en rekke oljeplattformer i Nordsjøen som har måttet stenge etter at livbåtene er blitt underkjent. Grunnen til at Heidrun må stenge er dårlig vær, slik at alternative evakueringsmetoder ikke er tilgjengelige.

En daglig produksjon på 140.000 fat forsvinner dermed ut av markedet. I det Oslo Børs stengte kostet et fat nordsjøolje med levering i desember 60,70 dollar, men steg videre etter at oljelagertallene fra USA viste en nedgang.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fornøyde analytikere
Tandberg steg hele 5,49 prosent til 74,90 kroner. Selskapet la frem tall for tredje kvartal på mandag, men markedet

Selskapet ble oppgradert av det amerikanske meglerhuset Goldman Sachs. Selskapet løfter kursmålet i aksje fra 77,87 kroner til 88,75 kroner og hever samtidig anbefalingen til kjøp fra en nøytral anbefaling.

Det er det sterke resultatet for tredje kvartal som gjør at meglerhuset hever Tandberg, samt av Goldman Sachs venter at interessen øker i forbindelse med high-definition og lanseringen av Microsoft Vista.

Kollegaene i DnB NOR Markets har også sett nærmere på videokonferanseselskapet og har hevet kursmålet i Tandberg.

- Forventningene til Tandberg har ikke vært høye og vi venter at aksjen nå vil profitere på dette. Vi hever estimatene for 2007, mener ledelsen er svært komfortable med guidingen for fjerde kvartal og hever kursmålet i aksjen fra 85 kroner til 90 kroner pr. aksje, skriver DnB NOR Markets i et notat til sine kunder.

Klikk på bildet for å forstørre.

Svake aksjer
Tørrbulkaksjene ble tynget av en nedgang i ratene. Golden Ocean falt dermed 3,53 prosent til 6,83 kroner, mens Jinhui Shipping endte ned 3,38 prosent til 22,90 kroner.

Pareto tror ikke vintersesongen vil bli like sterkt som de tidligere hadde ventet, og nedgraderer John Fredriksens tankrederi Frontline. Meglerhuset har nå en reduce-anbefaling og kursmål på 180 kroner pr. aksje. Aksjekursen endte ned 1,02 prosent til 243,50 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.