Børsen gikk amok

Det amerikanske rentestøtet satte endelig fart på børsen.

22.01.08 15:46

Den amerikanske sentralbanken overrasker markedet og kutter renten med 0,75 prosentpoeng til 3,5 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Kriserammede Oslo Børs reagerte umiddelbart med å gå rett i pluss. I minuttene etter meldingen fra USA var hovedindeksen opp 2,4 prosent, men etter hvert besinnet investorene seg og hovedindeksen var opp 1,7 prosent til 385,6 poeng. En halvtime før Wall Street åpner er tonen blitt langt mer avmålt. Hovedindeksen er ned 0,04 prosent til 378,87 poeng.

Finansministeren: - Hold dere i ro

Alle følger nøye med på USA og åpningen i New York. Mandag var de internasjonale finansmarkedene i villrede. I USA minnet de Martin Luther King Jr. og hadde en offisiell helligdag. Det medførte at Wall Street holdt stengt. Ute i verden raste aksjemarkedene i høyt tempo.

Les mer: Kortvarig jubel i USA

- Dette trenger markedet
Rentebeslutningen til den amerikanske sentralbanken kom før børsåpning på Wall Street tirsdag. Det amerikanske markedet har vært stengt på grunn av ferie, og har ikke fått med seg den aller siste globale børsrystelsen.

- Jeg synes dette var dramatisk, bare ti dager før de skal ha møte. Enten vet de noe vi ikke vet, eller så har de panikk, sier trader Svein Haga til NA24 rett etter at nyheten kom.

DnB Nor Markets Trym Riksen sier til NA24 at dette er akkurat det markedet trenger.

- Det er både hjelp fra finans- og pengepolitikken som skal til for å unngå resesjon, sier han.

Han sier videre at investorene har tatt en resesjon, eller fall i den økonomiske veksten i USA, for et sikkert utfall. Rentekuttet fra USA kan være med på at vi unngår resesjon i USA.

- Det er vekstutfallet som er viktig, og ikke om det per definisjon er resesjon eller ikke, sier Riksen.

Heftig beveget
Rentekuttet førte til en kraftig opptur på børsen, som tirsdag morgen raste ved åpning.

I dag har markedet beveget seg mer enn 8 prosent intradag. Dette er en bevegelse som vi statistisk sett bare skal oppleve én gang hvert ca. 7.000. år. Det opplyser forvalter Einar T. Bonnevie ved fondsselskapet WarrenWicklund til NA24.

- Rentekuttet som FED nettopp annonserte, var det vi etterlyste i går, sier Bonnevie.

Han forteller at det ble skikkelig «kokkos» i markedet idet det ble kjent at den amerikanske sentralbanken kom med sin melding.

- Dette tolkes helt klart positivt. Diagnosen er stilt og medisinen er utdelt, sier Bonnevie før han må haste videre til markedet.

Nødhandling
Den amerikanske sentralbanken peker på at innkommende data viser forverring i boligmarkedet og at den ser nedsiderisiko for amerikansk økonomi.

Styret i den amerikanske sentralbanken har vært konfrontert med en global salgspanikk på børsene som har oppstått på grunn av frykten for en resesjon i USA. Derfor tok Ben Bernanke & co. et dramatisk nødkutt i renten med 0,75 prosent til 3,5 prosent, én uke før bankens rentemøte.

Den amerikanske sentralbanken sier i sin pressemelding at den gjør dette sett i lys av svekkede økonomiske utsikter og økte nedsiderisiko for veksten.

Dagens handling er det mest dramatiske signalet sentralbanken kunne sende om at den er bekymret for en mulig resesjon i USA, og markerte den kraftigste handlingen fra den amerikanske sentralbanken i nyere tid.

- Veldig overraskende
- Dette er veldig overraskende, men det gikk rykter tidligere i dag om dette, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til NA24.

- Det var dog allerede ventet at de skulle kutte med 75 basispunkter neste uke med høy sannsynlighet. Dette i etterkant av urolige aksjemarkeder verden over, som har falt kraftig og fortsatte fallet i dag.

Chen tror dette vil hjelpe på både konsum- og markedsstemningen i verdens største økonomi.

- Bernanke har snudd totalt og viser handlekraft som sin forgjenger, sier Chen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.