*Nettavisen* Økonomi.

Børsen gikk i taket

Foto: Stein Henningsen (Oslo Børs)

Investorene i storform på Oslo Børs.

10.10.11 19:49

Det var skikkelig feststemning på Oslo Børs mandag. Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp helsolide 4,3 prosent til 360,41 poeng mandag ettermiddag. Dermed har den negative trenden på børsen stoppet opp for en stund.

Hovedindeksen er ned 15 prosent de siste månedene, etter uro og gjeldskrise i store deler av de søreuropeiske finansmarkedene. Resesjonsfrykten i USA har bidratt til det svært tunge finansmarkedet denne sommeren og høsten.

Mandag er det imidlertid feststemning igjen.

Nyheter om at europeiske politikere vil styrke eurosonens banksektor, sannsynligvis gjennom krisefondet EFSF er med på å fyre opp stemningen.

Tungvektere i førersetet
Flere av aksjene som har fått svært mye juling i sommer, ledet an oppgangen mandag. Utbombede Yara steg hele 6,4 prosent til 234,40 kroner mandag, mens Statoil steg hele 3,6 prosent til 134,90 kroner. Norges banktungvekter, DnB, har hatt en elendig høst på børsen, med en nedgang på hele 21,3 prosent de siste månedene. Mandag var det oppgang på 4,7 prosent.

Ellers er vinnerlisten preget av en rekke olje- og oljerelaterte aksjer. Oljeserviceselskapet PGS var mandag opp 11,2 prosent til 63,50 kroner, på relativt solide nivåer. TGS var samtidig opp 11,3 prosent til 121,80 kroner.

I Røkke-sfæren er det også verdt og nevne at Aker Solutions er opp 10,3 prosent til 59,60 kroner.

Opp i resten av verden
Også børsene i resten av Europa stiger markant.

I Tyskland steg markedet med over tre prosent, i Frankrike steg CAC 40 med vel 2,1 prosent.

Også i USA er det positiv steming.

På Wall Street løftes de viktigste indeksene mellom to og tre prosent.

Her kan du følge utviklingen på børsene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.